Казусът с оспорването на вота отвори въпроса: Криво ли е бургаското правораздаване?

Бургаският административен съд отхвърли жалбата на БСП и на част от кандидатите за общински съветници на партията, които поискаха касиране на местния вот. Съдия Петя Евтимова се аргументира, че съдът не може да преразпределя мандати, нито да брои бюлетини.

Проверка на Burgasdream.com показва, че Административният съд в Сливен се е произнесъл по съвсем различен начин по абсолютно същия казус. Така в Сливен и Нова Загора бе постановено повторно преброяване на бюлетините от местния вот.

Председателят на сливенския съд Владимир Първанов съобщи за Дарик, че се дава възможност на жалбоподателите до обяд на 10 ноември да посочат едно лице, което да участва в преброяването и да посочат въпросите, на които искат да бъде отговорено. Страните по делото са поискали изслушване на свидетели, затова за 13 ноември, петък е насрочено съдебно заседание.

В Административния съд в Сливен жалби има подадени от АБВ, Коалиция „Народен съюз", Коалиция „Съюз за Сливен", НФСБ,МК „ВМРО - Свети Георги Победоносец" и от кандидат за общински съветник Валентин Георгиев. В тях се твърди, че има манипулация и умишлени грешки при вписването на преференциите в сканираните протоколи на секционните избирателни комисии. Те се различават от тези, които са копирани в изборната нощ, в редица сканирани протоколи от секции броят на действителните гласове не съответства на нанесените данни в изборната нощ, има дописване на гласове, липсват действителни бюлетини, дописвани са преференции или просто техният брой не е отразен. Делото за избор на общински съветници в Нова Загора е насрочено за 10 ноември.

Подобни бяха нарушенията в протоколите, посочени от бургаските кандидати за общински съветници. Йордан Георгиев,  Чанко Мирчев, Тодор Ненов, Христана Маринова, Георги Стоянов, Живко Господинов и Женя Илиева от БСП поискаха повторно преброяване на преференциите, събиране на доказателства за лицата, броили бюлетините и събиране на доказателства какъв е бил вотът на определени лица, но такова им бе отказано.

Автор: Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови