Образувани са 44 дела за купуване на гласове в Бургаска област

Разследването на купуването на гласове по време на местните избори в края на октомври т.г. тече с бързи темпове.

Това обяви днес на пресконференция апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Образувани са общо 44 досъдебни производства за купуване на гласове или за организацията на престъплението. Привлечени са четерима обвиняеми, като две дела вече са внесени в съда с обвинителен акт, допълни прокурор Петров.

Две от делата са пратени в Софийски градски съд, тъй като се касае за кандидат общински съветници, които са с имунитет. Към този момент той вече е свален, стана ясно на брифинга.

Прокурор Любомир Петро съобщи и имената на първите двама подсъдими по изборния закон. Първият е Христо Митков Янчев от Айтос, който е бил застъпник от БСП.

Вторият е Христо Христов Тодоров от Несебър.

 

Делата за корупция в числа:

Има общо увеличение на наблюдаваните дела за корупция за Апелативен окръг – Бургас с над 25%, съобщи Йовита Григорова, говорител на Апелативна прокуратура – Бургас.

Това сочи статистиката за деветмесечието на 2015 г, спрямо същия период на миналата година. Наблюдаваните дела за корупционни престъпления за този период на 2014 г. са били 214. Образуваните и наблюдавани дела за подкуп са били 20, а за длъжностни престъпления – 43. За същия период на 2015 година общо наблюдаваните дела са увеличени. Те са вече 288 като за подкуп са 30, а за длъжностни престъпления – 33.

Новообразуваните дела за корупционни престъпления през деветмесечието на миналата година са били 41, а за същия период на тази година – 77. По думите на Григорова, се увеличават новообразуваните дела с над 46%. „Важен показател са приключените разследвания – 62 са те за 2014 г., а за тази са били вече 113 т.е. увеличението е с приблизително 45%”, обясни Григорова.

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови