Доган пръв изрече "царят е гол"

Речта на Доган на предколедния купон на елита на ДПС е изключително верен анализ на онова, което се нарича Европейски съюз.

В сегашния му вид той не е нищо повече от зона за свободна търговия и движение на хората.

Доган е абсолютно прав - това обединение няма идентификация, няма свое лице. И той може би е първият, който ясно изрече, че царят е гол.

По икономически параметри ЕС е на второ, ако не и на първо място в света. Безспорно е, че сега икономиката прокарва път на политиката. Само че ЕС няма своя ясна политика, насочена към точна стратегическа цел и прокарвана с добре обмислени тактически ходове.

На какво се дължи това? На ниското равнище на управленците във водещите страни в ЕС - Германия, Франция, донякъде Великобритания. Тоест, потенциал има, и то огромен, а реализация в глобален аспект липсва.

Преди век наричаха Русия колос на глинени крака. Това сега е ЕС - бутнеш ли го, ще падне, заедно със заветното си евро.

Няма единна воля. Няма и чувство за самосъхранение, както казва Доган. Има само тяснонационални икономически интереси и нищо друго.

Нещо като орела, рака и щуката от известната басня. В която орелът са САЩ, щуката е Русия, а ракът е тенденцията за планетарното затопляне.

Тоест ЕС дори тук го няма. Той е само бутафорен декор на политическата сцена, който при това си въобразява, че е главното действащо лице, всячески се пъчи да докаже това и се чуди защо аплодисментите в крайна сметка не са за него.

Най-нищожният пример за това е този, че досега на българската, гръцката и италианската граница трябваше да има европейски полицейски, военен и митнически контингент, за да се спре безусловно мигрантския поток.

Нали наричат това общоевропейска граница? Е, тогава защо не се пази от всички? Защото и това е празно понятие.

Относно вътрешнопартийния аспект в речта му. Доган казва, че Местан бил сгафил с декларацията си за свалянето на руския самолет. Това е и гаф, и не е. Може да е метафора на Доган, може и да не е.

Местан трудно може да сгафи. И не го е правил досега. Ходовете му са като на перфектен шахматист. Още повече, че тази негова позиция сто на сто е съгласувана не само с Анкара, но и с Доган.

Така че това е обща грешка и сега Доган се опитва да я поправи и да измъкне не толкова Местан, колкото ДПС от калта. Защото, ако не го направи, положението става опасно - ДПС изцяло вече ще се демаскира като етническа партия, като турска пета колона.

И това е основната цел на речта на Доган. Но такава е характерната черта на източната политика - никога не наричай нещата с истинските им имена, докато хората, за които са предназначени, не са готови да ги приемат.

Но основното в речта на Доган е друго. И се опасявам, че неколцината наши мастити политически анализатори, които в несвяст обикалят сутрин, обед и вечер телевизия след телевизия, няма да доловят.

Това е заявка за власт на ДПС. Неслучайно движението сега иска към 2 млн. турци, изселили се от България през 50-те години, да получат българско гражданство.

Тук маската пак е ЕС - да могат да се ползват от привилегиите на гражданите на съюза. Но само маската. Защото, ако това стане, на следващите избори ДПС ще бъде вече първа политическа сила.

Ето това е новата генерална линия на Доган - водата в световния политически гьол се размътва все повече и повече, а в нея едрата риба се лови най-лесно.

Колкото до НАТО, и там положението никак не го бива. Да оставим това, че политиката на алианса напълно се покрива с тази на САЩ.

Какъв е този военен блок, който реално не разполага с единна войскова структура? Който няма достатъчно количество сили за бързо реагиране, които да бъдат задействани до 2 часа при наличието на реална опасност? Който има общо командване и планове за разгръщане на въоръжените сили само на хартия, без да са отработени в реални условия?

НАТО също е маска, но за разлика от ЕС зад нея има ясно определено лице - това на САЩ. А целта на тази дължава е ясна - да доминира навсякъде.

За да става обаче това, на НАТО, всъщност на САЩ, му е нужен враг. Е, ето го - Русия, Китай, радикалният ислям. Враг обаче не толкова реален, колкото създаден като такъв. Тогава НАТО има за какво да съществува и с това да маскира поне малко истинските намерения на щатите.

Ако обаче един ден Русия и Китай рекат - абе, я ни приемете и нас в НАТО, какво ще стане? Алинасът ще спечели, и то много. Само че САЩ тотално губят. Защото вече стават един от всички и това никак няма да им хареса.

На нас НАТО ни е нужен колкото на кучето - джоб. С нищо не ни гарантира срещу реалната за нас опасност - Турция и радикалния ислям.

Какво стана, когато преди 40 и повече години Турция окупира половината Кипър? Нали и Турция, и Гърция са в НАТО? Алиансът мръдна ли си пръста, за да попречи? Не, направи се на недовиждащ и леко оглушал.

А какво ще стане, ако Турция тръгне да възстановява териториалната цялост на бившата Османска империя и окупира половината ни страна? НАТО пак няма да си мръдне пръста и ще се ограничи с някаква декларация, от която изобщо няма да се разбере какво иска.

Така че ние трябва да сме вън от НАТО. На цар Борис III принадлежи историческата фраза: "Винаги с Германия и никога против Русия." Която беше и в основата на неговата политика, претърпяла силна промяна след смъртта му. Но пък благодарение на нея България оцеля като държава.

А това, че попадна после в лапите на СССР, а не в ръчичките на САЩ се знае защо стана. Чърчил хвърли на Сталин като жертвено агне Източна Европа, за да спаси западната част от континента.

Ако Германия сега не беше член на НАТО и ЕС политиката й щеше да е идентична с руската. Само че Германия е победена страна, следвоенните договори със западните съюзници още са в сила и американците могат да си правят каквото им скимне в тази страна. А това се забравя.

Във всеки случай през 2016 г. ще има глобални размествания в света. Които, разбира се, ще засегнат и нас.

Може да прозвучи еретично, но като имам предвид отчайващо ниското и направо срамно ниво на нашите управляващи, най-вече сегашните, бих предпочел през тези мътни води да ни водят по-умни хора.

Доган е такъв. Но неговата българска идентичност най-малкото е силно съмнителна. Да не забравяме, че тъкмо той през 90-те години предаде в турското посолство "оня списък", а в него бяха имената и псевдонимите на българските разузнавачи и агенти в Турция и страните от НАТО. И че винаги е покрепял политиката на тази страна.

Доган излезе от активната политика по две причини. Първата, че Ердоган не го харесва. Това е обяснимо - няма диктатор, на когото да му е приятно край него да се навъртат по-умни от него хора. Хора със самостоятелно тактическо и стратегическо мислене.

Втората е, че Доган от алчност, присъща на всеки беден доскоро човек, по едно време се увлече в сделките с обръчите си от фирми, обеща да им свали звездите, взе от тях напред стотици милиони, след това се появи ГЕРБ и се оказа, че вече не той разпределя порциите в държавата. След което се превърна в мишена, заради което НСО още го пази.

Сега България е кораб с аварирал двигател, със заклинил се рул и без никакви навигационни прибори. При това на мостика се вихри един безкраен купон, а го няма онзи, който да изгони търговците от там. Затова се лашка натам, накъдето я повее вятърът и я понесат вълните.

Наистина ни трябват умни управляващи. Не толкова отговорни, каквото е клишето сега, а умни.

Ванга е казала, че през 2016 г. ще се роди онзи, който ще преведе не само нас, но и света през очертаващата се смъртоносна криза. Трябва ли обаче да не правим нищо, докато той порасне?

Автор Огнян Марков

*Заглавието е на редакцията на burgasdream.com

РЕЧТА НА ДОГАН ЧЕТЕТЕ ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови