Бургаски депутат прави турска партия

До 10 дни независимият депутат и бивш председател на ДПС Лютви Местан ще обяви новата си партия.

Това ще е "истинска турска партия", която ще защитава правата и интересите на турското етническо малцинство в България, съобщава пред турски медии независимият народен представител Айдован Али, който последва изгонения си лидер в изгнание. Новината за новия политически проект потвърди и друг бивш депутат от ДПС, сега независим от групата на Местан - Хюсеин Хафъзов.

"До дни г-н Местан ще обяви това. Ще огласи идейната ориентация на новия проект или на брифинг в Народното събрание, или чрез някоя медия", каза той.

Съмишлениците на Лютви Местан – Айдован Али и Шабанали Ахмед, в последните дни пък са посетили различни градове в Турция. Хафъзов отрече твърденията на турски медии, че и той е участвал в обиколката на бившите членове на ДПС в Турция.Съратникът му Али обаче обяви пред турски медии предстоящото учредяване на новата партия.

"След последните събития, които засегнаха достойнството и честта на нашите хора, се потвърдиха някои съмнения и маските паднаха. Почетният председател Ахмед Доган предприе действия под външен натиск, но ние заедно с Лютви Местан ще се противопоставим на тази несправедливост с нов проект. В България ще бъде учредена нова турска партия, за тази цел положихме сериозни усилия и в съвсем близко време ще огласим това. В България има потребност от тази нова партия. Движението за права и свободи не се бори нито за справедливост, нито отстоява някакви права, нито пък работи за подобряване на жизнения стандарт на избирателите си, а сред тях обидените и недоволните от тези политики са много. Ето защо България се нуждае от една чиста и нова партия", заявява Айдоан Али пред сайта "Ajans.bg".

Вчера двамата поддръжници на Местан са посетили валийството в Одрин и са разговаряли с областния съветник Беязит Танч, съобщава пък "Haberler.com". Не се уточняват детайли от проведените разговори, но става ясно, че гостите са осъществили различни контакти в Текирдаг и Къркларели, преди да пристигнат в Одрин.

"Ние сме на разположение за всякакъв вид сътрудничество с България. Мостът на приятелството между двете ни страни ще продължи", е уверил домакинът Танч.

В разговора са участвали и лидерите на влиятелните изселнически организации Зюрфеттин Хаджиоглу от Бурса и Недим Дьонмез от Одрин.

Според публикация в двуезичния сайт "Кърджали хабер", който се позовава на съобщение на Анадолската агенция, преди два дни независимите депутати Шабанали Ахмед - от Кърджали, Хюсеин Хафъзов - от Бургас и Айдоан Али - от Шумен, са били приети от кмета на Голямата община Текирдаг - Кадир Албайрак. Хафъзов, както вече стана ясно, отрече участие в совалките из Турция. С тях са и двамата изселнически лидери Хаджиоглу и Дьонмез. След дългата среща домакинът Албайрак също уверява, че ще работи за укрепването на моста между културите.  

Добавете коментар


Защитен код
Обнови