Законът срещу тероризма ограничава гражданските ни права временно

Службите ще проверяват Фейсбук профилите, дали имаме приятели с арабски имена

Българските военни ще могат да спират, проверяват самоличност, обискират и арестуват обикновени граждани. Това е записано в приетия  на първо четене Закон за противодействието на тероризма. Армията ще получава такива правомощия обаче само в случаите на антитерористични операции или наличието на конкретни данни за заплаха от атентат. При необходимост военните ще имат право и да използват сила и оръжия.

Паралелно с това при провеждане на антитерористични операции или при наличие на информация за конкретна заплаха за нападение, полицията, армията и спецслужбите ще имат правото да ограничават определени граждански права, решиха още депутатите. Въвеждането на такива мерки обаче ще може да става само временно. Превантивни мерки пък ще могат да се налагат от председателя на ДАНС или от главния секретар на МВР. В новия антитерористичен закон е разписано те да бъдат за срок до 6 месеца.Заповедите за налагането на такива мерки ще влизат в сила незабавно, но ще могат да се обжалват пред ВАС.  

Службите ще могат да ни ровят във Фейсбука, да проверяват имейлите и да четат електронните ни съобщения, ако засекат, че комуникираме с хора от арабския свят. Особено опасно е, ако те са жители на Сирия, Ирак, Либия или Алжир. На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон.

Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нови. "Фейсбук и модерните технологии са средство за разпространяване и разпръскване на тероризма дори и в най-малките населени места", заяви Димитър Делчев от Реформаторския блок. Затова депутатите решиха, че службите ще могат да ровят в личната ни кореспонденция. Да са наясно с кого си пишем, с кого обменяме файлове и сме приятели в социалните мрежи. Това са само част от т.нар. "превантивни мерки", които са заложени в новия Закон за противодействие на тероризма. В него е записано още, че всеки е задължен да "понесе ограниченията, произтичащи от мерките" и да "оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията". Законът бе приет от депутатите на първо четене днес.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че лицата, към които са асоциирани повече мобилни номера, ще имат 6-месечен срок, в който да обявят кои СИМ карти ползват. В противен случай ще има дерегистрация по административен път. Законът позволява всеки да притежава не повече от 10 СИМ карти за срок от шест месеца.

Службите ще могат да използват и безплатно мрежите на мобилните оператори и интернет доставчиците. Ще могат да извършват операция на адрес, на който според МВР и ДАНС живее оперативно интересно лице. Също така ще могат да ползват всяко жилище и да отнемат автомобила ни, ако им е нужен. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения, записано като "теренни преустройства, разчистване, отстраняване". Гражданите могат да бъдат глобявани до 10 хиляди лева при неизпълнение на задължения по този закон. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. Тогава военните ще патрулират по улиците, ще могат да проверяват документи, да арестуват и да обискират.

Медиите пък ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Мнозинството от депутатите подкрепиха законопроекта, като единствено част от БСП не гласуваха "за". Така законът бе приет със 133 гласа "за", 5 "против" и 14 "въздържал се".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови