Ген. Радев е новият президент с 58.5%

Кандидат-президентската двойка на БСП Румен Радев - Илияна Йотова спечели убедително предизборната надпревара с близо 60% от гласовете на българските граждани. 

По този начин Соцпартията спря 11-те поредни победи на ГЕРБ на парламентарни, общински и евродепутатски вотове.

Според предварителните резултати на "Галъп интернешънъл", за Радев са гласували  58,5% от гласувалите на втория тур.

Кандидатът на управляващата ГЕРБ Цецка Цачева получава подкрепата на 35,7 на сто от избирателите. Опцията "Не подкрепям никого" е избрана от 5,8% от избирателите.

Румен Радев печели около 1,9 -1,95 млн. гласа. Разликата с Цецка Цачева е около 700 хил. гласа, показва още проучването на социологическата агенция. 

Данните на "Алфа Рисърч" в проучването, поръчано от "Нова телевизия", сочат 58,1% за Радев, 35,5% за Цецка Цачева и 6,6% не са подкрепили никого. 

През изминалата седмица лидерът на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов призна в няколко интервюта, че е направил грешка, като е издигнал Цачева за кандидат-президент, защото "тя е подготвена, но неатрактивна". Той се отметна от заявката да подаде оставка, ако Цачева не спечели първия тур на президентските избори.

Борисов измести този ангажимент за след излизането на резултатите от балотажа.

Генерал Румен Радев е роден на на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково.

Дипломира се във Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – през 1987 г., като първенец на випуска.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военната академия, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови