БСП-Бургас скочи срещу увеличението на местни данъци

Групата на БСП в Общинския съвет на Бургас скочи срещу увеличаване на данъка върху възмездното придобиване на имоти,

както и таксата, която се плаща при покупка на автомобил. Предложението за нарастване на налога от 2,5% на 3% е на кмета на Община Бургас Димитър Николов. 

На  практика данъкът се увеличава с 20% и стига до максимума, предвиден по закон, коментира общинският съветник Евгений Мосинов. 

Докладната записка е включена, като точка 1 от дневния ред на последната за годината сесия на местния парламент, която ще се проведе на 20-и декември. Мотивите на докладната, входирана от кмета Николов са, че размерът на тези данъци не са променяни от 2007 година, "но нарастващите нужди на общността налагат вземането на обоснованото и необходимо решение за повишаване на размера на някои местни данъци".

Пак според същата докладна очакваните приходи от този данък за 2016 г. са 10 млн. лв., което означава, че догодина ще бъдат увеличени с 2 млн. лв.

"За една година, откакто работи настоящия Общински съвет, почти няма сесия, на която да не предложено от администрацията да бъдат увеличени един или друг данък", заяви пък Николай Тишев, областен председател на БСП.

„Общината по този начин признава, че има проблем пред бюджета. Но това увеличение на данъка ще уплаши инвеститорите, ще повлияе върху строителството и сделките с недвижими имоти“, допълни Мосинов.

Текст и снимка burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови