Диана Йорданова: Ще улесним бизнеса като натоварим администрацията

ГЕРБ ще създаде професия „Баба“, фонд за пътища от второ- и третокласна мрежа, инвестиции в образованието

Диана Йорданова е родена на 18 януари 1971 година в град Бургас, България. Завършва Английска гимназия в Бургас. Завършва висша математика, а второто и образование е „Счетоводство и контрол“. Собственик на счетоводна къща, член на Областно ръководство на ПП ГЕРБ Бургас.

Три мандата народен представител, зам.-председател е на Комисията по бюджет и финанси.

На 4 място в листата на ГЕРБ – 2 МИР /Бургас/.

***

- Г-жо Йорданова, Вие сте един от най-успешните депутати в последното Народно събрание. Наред с многото свършена работа, със сигурност е останала и много недовършена. Какви са Вашите цели и задачи, при Ваш следващ мандат?

- Определено работа има много. Ще надграждаме това, което сме свършили досега. При срещите с хора, основните упреци, включително и от наши симпатизанти са, че досега сме залагали основно на инфраструктурни обекти – пътища, магистрали. Оказва се обаче, че това е недостатъчно, защото пътищата към малките населени места не са в „прекрасно“ състояние. Има общини, включително и в Бургаска област, в които пътищата не са ремонтирани откакто са направени преди 30-40 години. Така че ще продължим с тази политика. Създаваме фонд за пътища от третокласна пътна мрежа – около 100 млн.лв. на година. 

Идеята е в 4-годишен мандат, разбира се ако българският народ ни даде тази възможност, да може на 80-90% да се справим с този проблем.

Друг проблем, който сме идентифицирали и по който работим, това са доходите на хората, социалната политика. Затова доста от мерките, които предвиждаме, чисто като финансови инструманти са разписани в нашата програма.

Тук държа да подчертая, че това не са предизборни обещания, а изключително сериозен анализ, извършен от нашите експерти, който почива на реални данни. 

Защото хората казват: Да, говорите за висок ръст на икономиката, но това са цифри, а ние не го усещаме по джобовете си. 

- Какви са реалните мерки, които могат да вдигнат доходите на хората и то не примерно само за един голям град като Бургас, но и в малките селища, в малките общини?

- Това, което може да направи държавата е да увеличи заплатите, които плаща на администрацията. 

От друга страна трябва да създадем достатъчно добри условия за бизнеса, така че той да се развива, да работи спокойно, без администкративна тежест. И това ще дойде от само себе си.

Проблемът, който се вижда на практика е и с качеството на работната ръка. Има нужда от хора образовани, качествени, които да могат да работят както на високо управленско ниво, така и на изпълнителско ниво, по-слабо квалифицирано. 

Говорихме си с работодатели, има проблем например с намирането на електроженисти, общи работници в строителството.

Направени са стъпки в тази посока. Промените в Закона за училищното и предучилищно образование, както и за дуалното образование, вече трябва да започнат да дават своите плодове. Необходимостта за срещане на бизнеса с образованието е вече крещяща. Училищата трябва да подготвят хора, които веднага да могат да започнат своята реализация. 

От друга страна говорим за увеличение на учителски заплати – два пъти. Защото образованието е една инвестиция в човешки капитал в дългосрочен план, която неминуемо ще даде своите резултати.

В последните две година увеличихме възнагражденията във всички сфери, но най-вече в тези с ниско възнаграждение – социални, здравни работници, Спешна помощ и др. сектори в момента хората получават между 8 и 10% по-високо възнаграждение в сравнение с предходната година.

- Споменахте за намаляване на бюрокрацията като улесняване на бизнеса. Какви мерки в тази посока ще бъдат предприети?

- Много години сме говорили за тази административна тежест, с която се сблъсква бизнеса. Решаването на този проблем е моя лична кауза и беше една от причините, която ме накара да се занимавам с политика преди 11 години. 

Защото като човек, който идва от бизнеса, знам времето което се губи, за набавянето на необходимите документи, някакво разрешително например. Всичко, което се намира под регулационен режим, отнема изключително много време, много нерви и за съжаление поражда недобри практики на ниско административно ниво.

Идеята ни е само с подаването на едно заявление, в изключително кратки срокове, представителят на фирмата да получи документа, който му е необходим. Администрацията ще бъде основно натоварена с това да събира, всичко което ги касае, а не да изискват от собственика на фирмата да им представи 15 документа. А тези 15 документа се събират от 15 институции, като във всяка се чака минимум по 2 седмици, да не кажа и по месец.

За бизнеса е важно всичко това да стане много бързо, защото той трябва да се развива и да работи. 

- Т.е. трябва да се прескочи субективния фактор на чиновника?

- Това от една страна, а от друга – въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие“. Това също ще мобилизира администрацията, защото ако е казан 14-дневен срок за произнасяне по дадено заявление, той не се спазва. Ще приемаме, че щом няма отговор има „мълчаливо съгласие“. 

- Някакви данъчни облекчения предвиждат ли се? Каква е визията на ГЕРБ?

- Категорично ще запазим плоския данък, на ставката за ДДС. Нашата сила е в това, че сме предвидими. 

За привличането на чужди инвестции трябва спокойна политическа обстановка. Нашите опоненти предлагат прогресивни данъци, а това отблъсква. 

- Каква ще бъде социалната политика? Това е нещо, което интересува най-много отделния човек.

- Били сме критикувани, че не увеличаваме пенсиите и аз искам да разбия мита. Пенсиите на най-възрастните трябва да се увеличават съобразно ръста на икономиката. По данните, които сме заложили, планираме ръст в края на 4-годишния мандат от порядъка на 5-6% - двоен на този, който имаме сега. Това означава, че ще има възможност за сериозен ръст на пенсиите – солидарно на всички, а не само на определени групи.

За най-уязвимите групи с най-ниски пенсии предвиждаме други финансови инструменти, като например 30-процентно заплащане от държавата на сметката за ток за домакинство, което е с пенсии малко над минималната.

От друга страна, това което предвиждаме за майките с деца е да създадем т.нар професия „Баба“.

Предложението е ако майката се върне на работа, било през първата, било през втората година на майчинството, държавата да дава минимална работна заплата на човека, който се грижи за бебето й, докато то стане на възраст да посещава детска градина. Тъй като най-често бабите се грижат за внучетата, затова нарекохме идеята си образно професия „Баба“. Може да е и друг човек от семейството или пък приятелка.

Ако е успешен този стимул, може да мислим и за увеличение на сумата. 

Относно семействата с три деца и борбата с демографската криза. Имаме доста по-различно виждане от това на опонентите ни, защото само чуваме, че ще водят такава, но като разписани политики, никъде не сме виждали. 

Това, което ние залагаме – от една страна стимулиране на раждане и отглеждане на дете, като помощите, които ще се дават на семейството нарастват до трето дете.

От друга страна предвиждаме финансови инструменти като – поемане на таксата за обучение във висше учебво заведение на територията на страната на семейство с три деца, поемане на винетната такса.

Поемане на инвитро процедурите изцяло от държавата дотогава, докогато е необходимо. Защото сега се поема до втората процедура.

Над семейства, чиито деца не посещават детска градина и училище, ще се засили контролът, упражняван съвместно от социалните служби, общините и полицията и всички видове помощи, които получават ще бъдат спирани.

Разгорова води Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови