ГЕРБ-Бургас иска обединение срещу орязаните студентски бройки

ГЕРБ-Бургас призова цялата общественост, кметове на общини, кандидати за депутати от всички политически сили да реагират мощно срещу проектът за решение на Министерски съвет, с което се орязва броят на студентите, които ще бъдат приети през следващата година да учат туризъм и обществено здраве в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. 

В брифинга участваха кандидат-депутатите от 2 МИР Ивелина Василева, водач на листата, както и Севдалина Турманова, Димитър Бойчев и Галя Василева.

„Силно са намалени бройките за прием в университета в две ключови специалности и направления – туризъм, здравни грижи и обществено здраве. В Бургаски регион това са приоритетни теми и сектори. УНашият призив към служебното правителство е да се вслушат в апела на Бургас. Нека да подкрепим университета, така че да могат да бъдат обучавани студенти в заявените от тях бройки“, заяви Ивелина Василева. 

Кандидат-депутатите са провели днес срещи с ръководството на ВУЗ-а, а по-късно и с представители на туристическия бранш. 

Според Димитър Бойчев проблемът е много сериозен и има кратко време за реакция. За Колежа по туризъм от 320 заявени бройки, са одобрени 88, при прием за миналата година 120 бройки. 

„Този проект е вече вкаран за обществено обсъждане. Искам да изляза от партийните пристрастия и да призова всички кандидати за народни представители, бивши депутати да изразят своето отношение и да реагираме“, категоричен е Бойчев. 

Другият голям проблем е броят на студентите, които ще бъдат приети във Факултета по обществено здраве. 

„Нашата цел е за привличане на други университети, филиали, както и откриване на Медицински факултет, за да запазим нашите младежи да не излизат от Бургас, да учат тук. А в момента се получава ситуация – точно обратната. Редуцират се бройките и нашите младежи трябва да ходят да учат извън Бургас“, допълни Бойчев. 

Проф. Севдалина Турманова, която е преподавател в университета заяви, че вярва, че бъдещето на учебното заведение ще провокира общественото мнение. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови