Диана Саватева: Готови сме с конкретни предложения срещу каналджийството

ГЕРБ са готови да излязат със законодателна инициатива, с които да се ограничи възможността за условни присъди за трафик на хора. Това може да стане още в първите дни на новосформираното народното събрание.

Това стана ясно по време на брифинг с участието на кандидатите за народни представители на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева и Диана Саватева и евродепутата Мария Габриел.

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Бургас вече имат конкретно предложение, което е стъпка към поставената в началото на кампанията цел – по-строги наказания за каналджийство, заяви Диана Саватева.

Ето какво обясни журналистът и кандидат-депутат Диана Саватева:

Промяната касае чл. 281 от НК: „Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до 5 г. и с глоба от 3000 до 10 000 лв.”.

Предложението е да отпадне текстът „с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага”.

Напрактика е почти невъзможно да се докаже, че шофьорът трафикант прибира пари, макар че когато задържиш камион с 30 бежанци това определено не може да мине за автостоп...

Заедно с това ще инициираме дискусия за по-сериозна законодателна промяна и включването на нелегалния трафик и каналджийството към раздел първи от НК „Престъпления против републиката”.

Считаме, че обществото трябва да получи категоричен знак: нелегалното проникване и пребиваване на българска територия, неговото организиране и подпомагане е сериозно престъпление, което заслужава строги наказания.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови