Делата за корупция срещу министри, кметове и депутати ще се гледат в спецализиран съд

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, става ясно от последния брой на Държавен вестник. Така предизвикалото спорове преместване на големите корупционни дела в Специализирания наказателен съд ще стане факт от началото на ноември.

Радев е сложил подписа си още на 2 август. С публикуването в Държавен вестник на НПК президентът обезсмисля исканото вето върху промените в НПК от пет десни партии, Съюза на съдиите и редица граждански организации вето на поправките.

Вчера група ДСБ, "Да, България”, БЗНС, "Зелените” и ДЕОС се обединиха около съвместна позиция с искане държавният глава да наложи вето на общо три закона, сред които и НПК. Опасенията на партиите, както и на експерти и граждански активисти са, че спецсъдът ще се превърне в политически трибунал. При дискусиите беше заявена и воля заради поправките в НПК да се сезира и Конституционния съд.

До момента делата за корупция срещу министри, кметове, депутати и други представители на държавата се гледаха в Софийския градски съд.

Новите разпоредби в НПК влизат в сила три месеца след обнародването им, което означава - от началото на ноември.

Приетите в края на първата сесия на 44-то Народно събрание поправки в НПК въвеждат и правила, с които се ограничава възможността за безкрайно отлагане на съдебните дела. Това беше и един от основните мотиви на мнозинството при приемането им. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови