Бургаските депутати от БСП: Срещу новата такса смет, белите якички, кредиторите

Основната битка при промените на ГПК /Гражданско-процесуалния кодекс/ е как да се ограничат възможностите на кредиторите и да се подкрепят правата на длъжниците.

Това заяви на пресконференция днес депутатът от БСП Димитър Стоянов.

Бургаските народни представители от БСП Петър Кънев, Димитър Стоянов, Николай Тишев и Тодор Байчев проведоха обичайния си ежемесечен брифинг, за да запознаят с работата си обществеността.

Новият Закон за местните данъци и такси ще засегне населението и ще създаде проблеми на общините при събиране на средствата, прогнозира Николай Тишев. 

В момента бизнесът плаща 70% от такса смет, а физическите лица - 30%. Цената на налога се определя от размера на промила и района, в който се намира имота. Тези, които живеят в централните градски части плащат повече в сравнение с тези, които живеят в кварталите или съставните селища. 

"Въпреки готвените промени, услугата няма да претърпи съществена корекция", смята Тишев. Според него новият закон ще създаде проблеми на общините при събиране на таксата.

Промените ще засегнат сериозно и населението. Хората ще плащат повече, отколкото сега, а облекчение ще има за бизнеса. Причината е, че такса смет ще се изчислява на база на разгъната площ. 

Законът е минал на първо четене и предстои да бъде гледан отново в пленарна зала. Той трябва да влезе в сила от 1-и януари 2019 година. 

Промените в Наказателния кодекс и Кодекса за социално осигуряване коментира Тодор Байчев. „И двата кодекса се променят под натиска на ЕС, а не от вътрешна необходимост. Квалифицират се и криминализират някои нови деяния. Прави впечатление, че престъпността на „белите якички“ се наказва по-малко от общия състав за кражба, а в обществото има нетърпимост към злоупотребите на властимащите“, заяви Байчев.

Според депутата в КСО има много неясноти – не се предлага начин, по който ще се изплащат пенсиите, не са ясни условията към моментаи няма цялостна визия по проблема.

Текст и снимка burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови