Първа смяна в кабинета - на здравния министър

Сегашният подаде оставка заради поръчка към свързани лица, която ГЕРБ е знаела още при избора му

4.5 млрд. лв. годишно преразпределят здравната каса и министерството.

ГЕРБ често избира за назначения хора, които има с какво да контролира. А на сектора му трябва чист и силен министър.

Първата оставка на министър в третото правителство на Бойко Борисов вече е факт и тя е на здравния министър Николай Петров. На най-проветривия държавен пост той остана под половин година. Причината за смяната е конкретна - през 2014 и 2017 г. управляваната от него Военномедицинска академия (ВМА) е дала на свързани с него лица две поръчки за общо 1.6 млн. лв. Те са били известни още от одит през март, но едва сега репортаж по bTV ги съобщи в детайли.

Така първият прочит на казуса е, че ГЕРБ при формирането на кабинета е знаел за поръчките, но въпреки това е предпочел за министър Петров, а не спрягания като по-сигурен директор на Александровска болница. Така партията на Борисов е заложила на министър, който да й е подвластен.

Сега, след медийния шум, логично министърът подава оставка, а премиерът я приема. Въпросът е дали при поредния нов избор на ръководител на здравния сектор отново ще се ползва същият подход. Или за важния пост за здравето на всеки ще се потърси човек с чиста репутация и способности за истинска промяна в системата, пита capital.bg.

И към близките

Става въпрос за извънредна проверка на одитното звено на Министерството на отбраната по сигнал. Разгледано е управлението на Петров във ВМА от 2014 до 2017 г. Одитът е назначен по време на служебното правителство със заповед на временния министър на отбраната.

Проверката е установила, че за три години между ВМА и консорциума "Ортопедие-Инвекс" за доставка на консумативи на стойност 1.1 млн. лв. за ортопедията е сключен с гражданско сдружение от две дружества, което според одиторите не е представило документ, че консорциумът има Булстат. В момента такъв документ не се иска. Според Петров в единия от документите на дружествата ясно е записано кой как представлява обединението. Одиторите са разгледали само една от 56 обществени поръчки през 2014 г. и тя е точно тази. Те са се съсредоточили не само върху нея, а са описали, че фирмата "Ортопедие БГ", която е част от консорциума, се представлява от Явор Цонев, а собственикът на фирмата - майка му Павлина Нецова, дели един и същ адрес на фирмата си с PR агенция, чийто собственик до 2014 г. е била Руслана Петрова, дъщеря на министъра. През 2014 г. Петрова се е освободила от участието си, след като заема длъжността на началник на кабинета на Петър Москов. Тя живее на семейни начала с Явор Цонев, двамата имат дете.

"Ортопедие-БГ" е регистрирано през 2013 г. и има скромни обороти - 23 хил. през 2014 и над 200 хил. през следващите. Неин партньор е пловдивската "Инвекс трейдинг", която е доставчик на медицински изделия. Има и втора поръчка от февруари 2017 г., когато "Ортопедие-БГ" печели договор на стойност 429 300 лв. Според проверка на bTV дружеството няма спечелени поръчки за други болници.

Публичният път

Одитът става публичен преди един месец, когато варненският сайт afera.bg описа точно тази констатация от него, а няколко жълти сайта го препечатаха. Точно тогава в медиите и в социалните мрежи се активизира предшественикът на Петров - д-р Петър Москов, а в здравния сектор се заговори, че предстои оттеглянето на действащия министър заради одита. Слуховете съвпаднаха с период, в който самият Петров беше в болнични. Междувременно, тъй като Военна прокуратура не беше намерила никакви данни за повдигане на обвинение срещу Петров, одитът и решението бяха публикувани на сайта на здравното министерство.

Репортажът на bTV на практика доразработи написаното в одита. Негов автор е репортерът Петър Нанев, който не се занимава всекидневно със здравеопазване - дебютът му в сектора беше репортаж, чрез който беше отстранен от парламента предшественикът на Петров във ВМА ген. Стоян Тонев, отново заради финансови нарушения.

От bTV съобщават, че са питали Министерския съвет дали премиерът е запознат с одитния доклад и са получили отговор, че знаят за него от публикациите на страниците на Министерството на здравеопазването. Към това е изпратен и личен коментар от премиера Бойко Борисов, която гласи: "Моралът е въпрос на личен избор. Аз съм ощетявал семейството си именно защото съм убеден, че заемането на висша държавна длъжност означава приоритет на държавния, на обществения интерес. От това са засегнати най-близките ми хора."

В отговорите си пред телевизията, които са писмени, министърът твърди, че всичко, което е извършил, е законно и критерият за избор на фирмите е бил най-ниска цена.

На сутринта след неделния репортаж финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ГЕРБ ще разгледа случая през следващите две седмици. След заседанието на правителството и след подадената оставка той каза, че министър Петров му е споделил, че подава оставка, за да не петнят повече името му. Самият министър не даде публичен коментар. Вицепремиерът Валери Симеонов пък нарече репортажа активно медийно мероприятие.

Свършеното в сектора

Краткото управление на Петров беше диалогично, а в здравния сектор уважаваха професионализма му в анестезиологията и усилията да оздрави най-задлъжнялата болница - ВМА. Той беше първият министър, който успя да убеди финансовото ведомство, че е необходимо осезаемо увеличение на парите в здравния сектор, и за пръв път те нарастват с 400 млн. лв. през следващата година. В същото време обаче в проектобюджета на здравната каса, който вече е одобрен от правителството, е заложен мораториум върху отварянето на нови болници и плащането на нови лекарства, което е прецедент. Освен това Петров не започна управлението си с отрицание на всичко преди него. Екипът му за пръв път положи усилия и да намери средства за оздравяването на държавни болници, за да не останат цели региони без клиники.

Кой ще е следващият

В здравния сектор се спрягат три имена за наследник на сегашния министър.

Първото, разбира се, е на Петър Москов, който е изключително активен напоследък. Той защитава отменените си от съда нормативни актове и обяснява как по-добре може да се управлява секторът. Като негов минус може да се отчетат няколко фактора - цялата му "реформа" беше отменена от съда, не се ползва с подкрепата нито на сектора, нито на ГЕРБ с изключение на лидера й.

Второто е на спрягания в ГЕРБ за сигурен министър през пролетта директор на една от най-големите столични университетски болници - Костадин Ангелов, който оглавява Александровска болница.

Постът би могъл да заеме и сегашният заместник-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който веднъж беше служебен министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови