Живко Табаков гостува на българското неделно училище в Малта

Председателят на Комисията по туризъм  и член на Комисията по международно сътрудничество, оперативни програми и неправителствени организации към ОбС- Бургас Живко Табаков посети българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Малта. Там той се срещна с директора Вълчо Вълчев, учители и ученици.

Живко Табаков подари на училището книгата "История на Бургас", като пожела на децата да откриват нови светове, но никога да не губят корените си. 

Общинският съветник изрази и огромното си уважение към труда на учителите, които съхраняват българския дух зад граница и ги покани да опознаят Бургас. От своя страна директорът Вълчо Вълчев благодари на Табаков за подкрепата и интереса му към българското училище в Малта.

Училище "Св. Св. Кирил и Методий" отваря врати през октомври 2015 г. Създадено е по инициатива на българската общност в Малта и се спонсорира от българското правителство. Вече трета учебна година в него се обучават над 90 деца от смесени бракове на различна възраст. 

Занятията се провеждат всяка събота и неделя по одобрена програма от Министерството на образованието. Към школото има сформирани различни групи по интереси, както и Родителски съвет, който участва при взимането на решения, свързани с учебния процес.

Идеята на неделното училище е да направи възможно събирането и обединението на всички  български деца, които живеят в Малта, като им даде познания за България, езика и традициите ни. 

В тази връзка Младежката организация на "Движение България на гражданите" – Бургас е взела решение тазгодишната коледна кампания "Дар до сърце" да бъде насочена към събирането на българска художествена литература, която ще бъде дарена на училището в Малта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови