В Бургас: Джамбазки стартира подписка за Доходен съюз /снимки/

"Западните" държави откровено нарушават правилата и принципите на ЕС, заяви евродепутатът от ВМРО

Инициативата "Доходен съюз", която цели "Равна заплата за равен труд" в целия ЕС, представи на пресконференция в Бургас евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки днес. 

В същото време на площад Тройката стартира подписка за създаването на Доходен съюз в ЕС. За да се създаде той, трябва да бъде подкрапан от поне 7 държави, в който да бъдат събрани над 1 млн. подписа, обясни Джамбазки.

Инициативата е започната от съмишленици от Хърватска, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и България.

Целта й е да предизвика дебат в Европейския парламент, който да сложи край на "Европа на две скорости".

Разликата в стандартите на живот и в доходите на изток и на запад в ЕС е очевидна. Част от причините за нея се корени в политиката на част от "западните" държави, които откровено нарушават правилата и принципите на съюза. Това неравенство трябва да бъде премахнато, а нарушенията - незабавно прекратени, заяви Джамбазки. 

„По силата на правилата на ЕС за общия пазар в България има само една наша верига за хранителни стоки и една наша бензиностанция. Както Кауфланд и ОМВ работят на територията на страната ни, така и нашите предприемачи трябва да работят в западните държави на ЕС. Те обаче поставят бариери - например в сферата на автомобилния транспорт, като не допускат източните превозвачи. Което драстично и нагло нарушава правилата и принципите на Общия пазар, както и основните принципи на ЕС – свобода на придвижването на стоки, хора и капитали. Свобода на предприемачеството и свободна конкуренция“, продължи евродепутатът от ВМРО.

Конкретно в транспорта, това доходите, повече от шестдесет и шест хиляди български водачи и семействата им. Отделно от това са обслужващите сектора производители и търговци на гориво-смазочни материали, счетоводители, реклама и т.н.

Европа иска нашите шофьори, но не и транспортните ни фирми.

Българските предприемачи в Германия са само подизпълнители, не могат да се класират за поръчката, а в същото време я изпълняват, но на по-ниска цена, коментира Ангел Джамбазки.

„Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер порица двойния стандарт при храните за "изтока" и "запада". Редица западни компании пробутват храни с еднакви опаковки и реклами, но с коренно различно качество. Вече не го казвам само аз, каза го Юнкер“, заяви Джамбазки.

Текст и снимки Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови