ГЕРБ пак бламира Валери Симеонов - този път за плажните концесии

Контролът върху отдаването на ивиците беше една от конфликтните точки между вицепремиера и министъра на туризма Ангелкова, като засега той губи битката

Изненадващо решение за "отлагане" на нов режим за концесиите на плажове, прокарано от ГЕРБ в парламента в сряда, доведе до пореден раздор в управляващата коалиция,

съобщи Капитал. 

На заседание в пленарната зала председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи поправка на второ четене в преходните и заключителните разпоредби в разглежданите промени от Закона за ограничаване на административното регулиране, според което се отлага с една година срокът за прилагане на новия режим на концесиите при отдаването на морски плажове. Така в следващата година концесиите на плажове остават в Министерството на туризма, а няма да минат по общия ред за всички концесии, какъвто бе определен в новия Закон за концесиите, приет преди около месец.

ГЕРБ и ДПС в синхрон

Това доведе и до поредната гневна реакция на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който написа във фейсбук: "Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност." Симеонов твърди още, че по този начин ще продължи "по най-непрозрачен начин раздаването на по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки", твърдейки още, че това е "пореден саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция".

"За съжаление такива са правилата на демокрацията, ГЕРБ + ДПС - 100 "за" срещу 43 "против", пише още вицепремиерът. В статуса си в социалната мрежа Симеонов изброява и осем плажа, които според него ще останат в ръцете на представителите на бившите силови групировки СИК и ВИС. Накрая постът на вицепремиера завършва така: "Весела Коледа и честити нови 20 години концесии."

Засега друга реакция от него освен тази в социалната мрежа няма. Неофициално от МС твърдят, че Симеонов е напуснал правителственото заседание преди края му, въпреки че една от точките в него беше за предоставянето на помещения за централа на партията му НФСБ, и то не къде да е, а в сградата на столичната улица "Раковски" 134, където е централата на СДС.

Насам-натам

Концесиите на плажовете бяха една от конфликтните точки между Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. През лятото между двамата имаше разминаване за конкурса за определянето на концесионер на плажа "Бургас-север".

Тогава Симеонов постави под съмнение конкурсната процедура, която избра фирмата "Палм инвест" ЕООД за концесионер на плажа за срок от 20 години, и гласува против. По негово настояване концесиите на плажовете бяха отнети от Министерството на туризма и регламентирани в новия Закон за концесиите.

С приетите от ГЕРБ и ДПС промени сега на практика това се отлага. Като аргумент за поправката вносителят Данаил Кирилов посочи, че "има пет концесии в съдебна фаза" и по тази причина трябвало да се запази старият режим. Според депутата от "Обединени патриоти" обаче това се прави, защото през следващата година ще бъдат концесионирани апетитните плажове при много "по-непрозрачни условия" в сравнение с тези при новия Закон за концесиите.

28 декември - денят Х

Това е вторият случай в рамките само на две седмици, в който вицепремиерът е бламиран от коалиционните си партньори от ГЕРБ. Първият беше с отлагането от премиера Бойко Борисов на решението на правителството за промяна на концесионния договор на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Тогава в телевизионно интервю Симеонов обяви, че Борисов го е саботирал, и заяви, че "не иска да го вижда".

"Борисов компрометира и саботира директно, в очите ми, моето предложение, което беше съгласувано с всички министерства за промяна на концесията", каза Симеонов. Той отказа да каже какво ще прави, след като смята, че премиерът го бламира, но посочи датата 28 декември като деня, в който ще вземе решение. Тогава се очаква на заседанието на МС отново да бъде направен опит за решение по казуса "Банско".

Коалиционният партньор на Симеонов в "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов отказа да коментира гневната реакция на вицепремиера по повод казуса "Банско" и обясни напрежението в управляващата коалиция с това, че "те искали нещата да стават бързо, а премиерът искал да огледа всичко по-спокойно".

"Хората имат различен темперамент. Ние, ако бяхме еднакви с ГЕРБ, щяхме да бъдем в една политическа формация", допълни Каракачанов. Цветан Цветанов пък каза, че "управляващата коалиция е стабилна", въпреки че я сравни с "италианско семейство". А депутати от формацията на Симеонов обясниха, че той "се е обидил, защото Борисов не го информирал предварително за отлагането на решението за промяната на концесионния договор".

Неофициално от ГЕРБ твърдят обаче, че е много вероятно на 28 декември да има решение на правителството само за плана за управление на Националния парк "Пирин", а за концесионния договор на "Юлен" въпросът да бъде отложен.

От ГЕРБ даже възнамеряваха да говорят по въпроса със Симеонов и да го убеждават, че ако има промяна на концесионния договор, тя трябва да стане по правилата на новия Закон за концесиите най-вече заради европейската директива от 2016 г., според която за такъв вид концесия трябва да се уведоми Европейската комисия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови