Интелектуалци напразно чакат Божидар Димитров, за да учредяват партия

Основаването на Движението за възход и величие на България се отлага за "около трети март"

Научни работници и интелектуалци напразно са чакали днес в Народния театър "Иван Вазов" проф. Божидар Димитров, който трябваше днес да събере съмишлениците си и заедно да учредят Движението за възход и величие на България.

Какво се случи точно - научете от репортажа на dnevnik.bg: 

В неделя малко след 11 ч. професор Василев е седнал на един от двата стола в малкото фоайе на задния вход на Народния театър "Иван Вазов". Не мърда от мястото си и държи здраво кожена чанта.

"Аз разбрах, че ще е към 11 ч. Човекът (посочва портиера - бел. ред.) казва, че горе няма никого", казва професорът на току-що пристигналия друг възрастен мъж. Той знае, че началният час е 12 ч. Двамата не се познават, но ги е събрало събитието, обявено в началото на седмицата - учредяването на Движението за възход и величие на България на бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Те решават да изчакат във фоайето. Оттам с асансьор се стига до шестия етаж, където е ресторантът. След изявлението на Димитров за събитието през седмицата от Народния театър разпространиха опровержение, че учредяването ще се случи в заведението, а не в театъра. Официално съобщение за събитието освен изявлението на Димитров така и не беше разпространено.

Мъжете не разменят реплики помежду си. Пристига още един възрастен мъж, който ходи с бастун и почти не чува. Той се осмелява да се качи все пак до заведението, предупреден от портиера, че там няма никой и не може да се поръчва храна.

Василев, който е професор по математика и теория на вероятностите, обаче решава да остане. За да изчака пристигането на професор Димитров. Казва, че е "вероятно събитието да се случи". Продължава да държи здраво чантата си и от време на време да гледа през прозореца.

"Идеята е България да върви напред, да има просперитет, да не сме под чехъла на разни държави, особено Брюксел", казва мъжът, отговаряйки на въпроса каква е била мотивацията му да дойде.

"Отвън идват още двама желаещи, ако се появи още някой, май ще може да се направи събранието", казва портиерът с усмивка. Появяват се млада жена и семейство ландшафтни архитекти. Всички са чули интервюто на Димитров пред Би Ти Ви и са дошли.

"Движението е с цел да събере знаещите хора в България, не е задължително да са професори. Доколкото си спомням, самият Кубрат Пулев е поканен", казва младата жена, която носи да подари на Божидар Димитров български жасмин. Новопристигналите също решават да се качат в заведението. То е празно, хората започват да го оглеждат сякаш очакват учредителят да се е скрил някъде.

Хората са разпръснати по масите, малко след 11.45 ч. започва чакането. Обменят реплики, младата жена от време на време се поглежда ту в телефона си, ту вади едно малко огледалце. Семейството ландшафтни архитекти говори за това как в българския политически живот липсват професионализъм и експертиза.

При всяко отваряне на вратата приказките спират. Божидар Димитров така и не се появява. Не се появява и някой, който да даде информация дали ще има събитие или не.

Минава 12 ч., професор Василев все така стои във фоайето. "Ама вие ще си тръгнете точно когато ще дойде", убеден е той.

Пред "Дневник" Божидар Димитров заяви, че той, както и други хора, които е трябвало да присъстват на събитието, са болни от грип. Затова учредяването се премества "някъде около трети март".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови