Борисов постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е поставил пред президента на Турция Реджеп Ердоган въпроса с обезщетенията за имотите на бежанците от Беломорска Тракия. Това съобщи на пресконференция във Варна след срещата си с Ердоган Борисов.

"Всички теми, като се започне от тракийските бежанци, които във вътрешен план ни беше поставено, съм го поставил", заяви Борисов, изпреварвайки встъпителните думи на председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът използва домакинството си, за да направи това встъпление, с уговорката, че то е насочено към българските медии, след като по-рано днес президентът Румен Радев публично го призова да засегне темата в разговора си с Ердоган. Същата тема му беше зададена и от БСП.

"Разбира се, отговорите... имаше доста претенции от турска страна", каза Борисов и допълни, че през юни е предвидена нова среща с турската страна, "за да ги решаваме една по една". Той напомни, че темата не е поставяна от десетилетия. В края на пресконференцията Борисов уточни, че е получил насрещни искания - за решаване на проблема с имотите на мюфтийството, за възродителния процес и пенсиите на изселниците, за управлението на водите. Той призова да не се бърка дневният ред на международната среща с двустранните проблеми.

В изявлението си по-късно Ердоган не засегна темата.

Днес се отбелязва Денят на Тракия в чест на подвига на българските войни, паднали край Одрин на 26 март 1913 г. и из тракийските полета, както и почитта към тракийските бежанци, намерили подслон в България. 

Заради свикването на срещата във Варна именно на тази дата градът посрещна турския премиер с лозунги "Стоп, Ердоган", "105 години от Одринската епопея, Одрин е наш", "Източна Тракия говори на български и е част от нашите духовни граници". Протестът беше свикан от партия "Възраждане".

Според Ангорския договор от 1925 г. Турция признава имуществените права на българските бежанци и същевременно отказва да изплати компенсации на изселниците, доброволно напуснали региона. Потомците на тракийските бежанци са вече близо 1 милион души. Имотите, собственост на бежанците от Източна Тракия през 1913 г., по изчисленията на българското външно министерство от 1983 г. възлизат на над 10 милиарда долара.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови