Симеонов срещу законопроекта на Ревизоро за горивата

Петролната и газова асоциация отвърна на изявлениеята му с остра позиция

Законопроектът за горивата е лобистки. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на БНТ. Симеонов е категоричен, че проектозакона пази сивия сектор и подкрепя монопола.

Законопроекта бил на Емил Димитров - Ревизоро и целял да унищожи малкия и средния бизнес в сектора. Лични интереси се бранели според Симеонов.

На 2 юли Валери Симеонов се срещна със собственици на малки бензиностанции. Те протестираха по-рано срещу законопроекта за горивата.

"Смисълът на вчерашната ми среща беше за съдействие. Собствениците на малки бензиностанции се обърнаха към мен като вицепремиер", изтъкна Симеонов.

Съгласие по законопроекта имало още преди срещата. Симеонов е категоричен, че законопроектът е лобистки. "Законът е отвратително лобистки и е насочен срещу няколко големи фирми", обясни Симеонов и изтъкна, че тези фирми са наситили почти 80% от пазара.

По думите му не трябва да се позволява монополизация на пазара. Последен Валери Симеонов щял да пази сивия сектор.

От Българската петролна и газова асоциация отвърнаха на вицепремиера с позиция, изпратена до медиите:

Българската петролна и газова асоциация изразява острото си възмущение от манипулативните твърдения и откровените лъжи, изказани на днешната пресконференция на вицепремиера Валери Симеонов и представители на няколко неназовани фирми за търговия с горива по адрес на всички големи вериги в България.

Настояваме господин Симеонов веднага да сезира компетентните органи и да им предостави конкретни данни и факти за неправомерни действия на който и да било от членовете на БПГА, вместо да използва властовата си позиция за публично очерняне на големи международни компании.

Недоумяваме как икономически вицепремиер, а в лично качество и бизнесмен, не е наясно с разпоредбите на Наредба Н-18 от 13.12.2006 г. за отчитане на продажби в търговските обекти с фискални устройства. Тази разпоредба е в сила от години и се спазва от абсолютно всеки обект с фискално устройство в България, независимо от неговия оборот и без значение дали е бензиностанция, хотел, заведение или пункт на кабелна телевизия. В този смисъл, ако на обект с 24-часов режим на работа касата не се приключва в полунощ, именно това би трябвало да буди подозрения за данъчни манипулации, а не обратното.

Буди учудване и фактът, че държавен ръководител, отговорен за икономическата политика, проявява непознаване както на данъчната нормативна уредба, така и на принципа на действие на онлайн-връзката на търговските обекти с НАП, до чието управление и данни има достъп единствено приходната агенция. Тя работи по един и същи начин на всеки обект, снабден с данъчен терминал, отново без значение от неговата големина и обороти.

Апелираме към господин вицепремиера да прояви повече интерес към това, какъв риск представляват за хазната стотиците неизвестни фирми без капитал и активи, но с големи данъчни задължения, и към истинските цели на яростната съпротива срещу законопроекта за горивата, в която се включва като лобист на интересите на сивия сектор.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови