Пейко Янков е общинският съветник от групата на Митьо Очите

Янков-баща бе застрелян в автомобила си на ул. „Гладстон“ №71 в Бургас, пред дома на любовницата си

Един от участниците в заловената престъпната група в Бургас е общински съветник в Несебър. Това каза говорителят на спецпрокуратурата Даниела Начева на брифинг. Той, както и ръководителят на групата - Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, обаче се издирват.

Пейко Янков, синът на убития през 2007 г. председател на местния парламент в Несебър – Димитър Янков, е общинският съветник, който ГДБОП и прокуратурата издирват.

Янков-баща бе застрелян в автомобила си на ул. „Гладстон“ №71 в Бургас, пред дома на любовницата си.

Пейко Янков е втори мандат общински съветник.

По думите на Начева това добре говори на всички как криминалната престъпност се е сраснала и с властта."Този общински съветник до момента не се е явил. Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв.", коментира тя.

Начева поясни, че са иззети луксозни автомобили, ползвани от групата, и наркотични вещества, части за автомати и бойни оръжия, които предстои да бъдат изследвани. Според разследващите престъпната група в продължителен период от време се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления, които са в процес на установяване.

"Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната престъпна група е била да установяват на територията на Южното Черноморие и на Слънчев бряг търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса спокойствие", обясни Начева.

По думите ѝ са обвинени и установени всички участници в престъпната група, като трима се издирват. 

"Предстои утре спецпрокуратурата за петима от тях да внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", каза говорителят на спецпрокуратурата и допълни, че "трима от тях са обявени за издирване. Ръководителят на групата е обявен за издирване и на територията на ЕС, и извън него", коментира Начева и уточни, че общинският съветник също се търси.

Борисов: Димитър Желязков ще бъде хванат

Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". На въпроса защо е допуснато Димитър Желязков да напусне страната и ще търси ли отговорност от ръководството на МВР за това, Борисов коментира: "Ще го хванат. Знам, че това ви е по-интересно. Има МВР, главен секретар - те могат да обяснят всичко, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме днес".

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови