Екогласност: Без концесии на плажовете

Привестваме идеята на БСП за премахване на концесиите на плажовете.

Това заяви в Бургас Емил Георгиев - председател на ПК Екогласност на съвместна пресконференция в централата на социалистите в морския град.

Макар че има механизми, с които да се окаже влияние на местната власт да приеме или не дадено решение, Георгиев е категоричен, че плажовете трябва да останат грижа на общините.

Природозащитниците поддържат тази идея, защото по този начин ще се влеят пари в местните бюджети. Освен това така общините ще са гарант, че няма да има апетити за инвеститорски проекти, като даде пример със Силистар.

„Кметовете и общинските съветници зависят от вота на местните хора, така че ще е по-лесно да се контолират да спазват закона“, заяви Емил Георгиев.

Лидерът на Екогласност бе заедно с колегите си - Румен Николов - областен координатор за област Бургас и Иво Лулчев – зам.-председател на политическия клуб.

Те подкрепиха проекта на БСП „Визия за България“.

„Това, което на нас ни прави силно впечатление във Визията, е, че БСП отделя огромно внимание на опазването на околната среда в раздел „Зелена икономика”, като в центъра на природата, така, както ние държим, се поставя човекът.  Няма как да не приветствам и вижданията за ролята на икономиката в сектори като „управление на води”, „горско стопанство, „възобновяема енергия”. Приветстваме и намеренията за премахване на концесията на плажовете и забраната за добив на дървесина в Държавен горски фонд” – заяви Емил Георгиев.

Що се отнася до дърводобива, представителите на Екогласност посочиха, че държавата , като собственик на горите, трябвада организират сечите, а не както досега това да се възлага на фирми. Именно така се допуска незаконна сеч и добив на дървесина.

Екогласност ще открие в най-скоро време своя нов офис в Бургас, който ще е на ул. Васил Априлов 14А. За това ще бъдат поканени производители на биопродукти от региона. Картина с планински пейзаж ще украси офиса /виж снимката/.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови