Бойчев: 16+1 е отлична възможност да разширим връзките си с Китай 

„Посещението на заместник-председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенминг

е събитие на много високо ниво и не на последно място признание за България. Доказателство за това е и провеждането на Четвъртата среща на местните ръководители на Китайската народна република и страните от Централна и Източна Европа в София тази събота в рамките на инициативата „16+1“. През последните месеци диалогът между държавите е интензивен и това дава възможност за за разширяване на сътрудничеството“. Това сподели народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев след срещата си с делегация от Китай, проведена в НС. 

Цао Дзиенмин е вторият по йерархия от 14-те заместник-председатели на ПК на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) и е бил главен прокурор на КНР в продължение на 10 години. Посещавал е България през 2015 г. като главен прокурор. Той е начело на делегацията, която е на посещение в България от 19 до 21 октомври, като днес стартира срещата „16+1“ в столицата. 

„Акцентите по време на дискусията ни в НС бяха политическият диалог на високо равнище в аспект парламентарният обмен, който задава посоката на развитие на двустранните отношения между България и Китай. Личните контакти между лидерите, както и размяната на визити ще спомогнат за укрепване на приятелските връзки и насърчат сътрудничеството във всички области. Подходящ повод за това равнище е 70-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения, която ще отбележим през 2019 г.“, допълни още Бойчев, който е и председател на Парламентарната група за приятелство България-Китай. 

По думите му държавата разглежда инициативата „16+1“ като допълнителна възможност за разширяване на връзките с Китай в областта на търговията, инвестициите, земеделието, енергетиката, технологиите, образованието и културата, местните власти и допълващ елемент на партньорството между ЕС и Китай. По-рано през юли т.г. София отново бе домакин на събитие в рамките на инициативата „16+1“ - Седмата среща на правителствените ръководители. 

Присъстващите депутати от групата за Приятелство заедно със зам.-председателя на НС Емил Христов обсъдиха още задълбочаване на културния обмен на гражданско равнище между двата народа, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и други актуални теми. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови