Инициативен комитет иска районни кметове в Бургас

Пряко избиране на районни кметове в Бургас предлага инициативен комитет "За развитие на местната демокрация",

оглавен от политиците  Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов и Стоян Грозев.

Бургас отговаря на изискванията на закона, но не се е възползвал от тази възможност, заяви на пресконференция днес в КЦ „Морско казино” Даниела Божинова.

Районните кметове трябва да са на мястото на настоящите Центрове за административни услуги (ЦАУ) и техните назначаеми директори.

Така ще има по-добро представителство на гражданите и връзка с тях, както и по-балансирано изразходване на средствата от общинския бюджет и европейските фондове, допълни Божинова.

Изключително важно е за всяка местна власт да има децентрализация, ще има по-голяма оперативност, когато има пряко избрани районни кметове вместо сегашните назначени териториални директори, обясни Иво Баев. 

„Ние сме едни от най-десните хора в града и водим разговори по темата от средата на миналата година. В Бургас има редице притеснителни факт, включително и приемането на бюджета, на който не присъстваха териториалните директори. Издават се строителни разрешения и застрояват се зелен площи. Сегашните териториални директори са първата „кръгова отбрана“ на общинската администрация“, заяви Живко Табаков.

Той сподели, че където има районни кметове – в София, Пловдив и Варна, това е огромно предимство.

Н територията на ЦАУ Възраждане – това са Меден рудник, Победа и Акациите има 55 000 жители, а по закон населени места с над 350 души избират кмета си, допълни Табаков.

Инициативния комитет ще проведе разяснителна кампания по места до края на март. Ще се търси подкрепата на общинските съветници от БСП, независимите, както и от ГЕРБ.

Ще се организира подписка, но няма задължителен брой подписи, които да се съберат, стана ясно на брифинга. 

Предложението трябва да се внесе от кмета за разглеждане в Общинския съвет.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови