БСП: Бургас ще бъде ли под егидата на ЮНЕСКО

Архитектурното решение за реконструкцията на централните улици в Бургас е в територия с историческо значение, в обхват на групова недвижима културна ценност.

Това е отговорът на община Бургас на въпрос на БСП защо ремонтът е в разрез със ЗУТ, който предвижда минимална ширина на тротоара 1.50 м.

След реконструкцията на централните улици в морския град тротоарите са по 60-80 см, което означава, че пешеходците и хората с увреждания не са приоритет, съобщиха днес на пресконференция на БСП-Бургас.

В брифинга взеха участие Живко Господинов, председател на БСП Бургас и общинските съветници Чанко Мирчев, Кирил Петков и Радослав Петков.

Коя част от града е със статут на културна и историческа ценност и с кое решение е прието това, попита Живко Господинов.

Ако е така, то подобно на старата част на Несебър и Созопол – да влезем в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, допълни лидерът на столетницата в морския град.

От БСП Бургас са отправил въпроси и относно синята зона. Как са се подобрили условията на услугата, че през 2018 г. тя е поскъпнала от 43 на 60 лв. годишно за живеещите в тези райони.

Когато се въведе синя зона на една улица автомобилите се преместват на съседната, припомниха от БСП Бургас.

Колко са приходите от услугата за 2018 г. и за какво се използват средствата, питат съветниците.

Отправени са и други въпроси към община Бургас, стана ясно на брифинга.

След срещи с жителите на кв. Крайморие, обезпокоени от строежа на рибарското пристанище, съветниците питат – направена ли е предварителна екооценка за въздействието върху околната среда.

В Черноморец вече плажъ го няма заради подобен строеж на рибарски порт.

Защо е избрън точно плажъ на Крайморие, след като има и други два залива, питат народните избраници.

Оше един въпрос във връзка с бургаския квартал са повдигнали те.

Предвижда ли се подмяна на старите етернитови тръби, по които тече питейната вода в кв. Крайморие. оОговорът трябва да стане ясен на предстоящото заседание на Общинския съвет.

„Етернитовите тръби са стари и опасни. Те съдържат азбест, който при аварии се отделя в малки количества и частиците му попадат в питейната вода. Доказано е, че азбестът предизвиква рак на черния дроб“, обясни общинският съветник Радослав Петков.

Съветниците от БСП са отправили още няколко въпроса, свързани с бургаския квартал. Социалистите искат да знаят дали новите строежи, които се появиха край морето ще бъдат свързани с канализацията на квартала.  

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови