Инициативен комитет внесе предложението за избираеми районни кметове в Бургас

Инициативен комитет „За развитие на местната демокрация” внесе официално предложението за въвеждане на райони и избираеми районни кметове

в „Центъра за административно обслужване” на Община Бургас. Това стана днес, 3 април, сряда, в 13:30 часа.

С този акт членовете на комитета символично отбелеляза и предстоящия Ден на европейската гражданска инициатива.

С предложението се цели подобряване както на местната демокрация, така и на контрола на гражданите спрямо местната власт, административното обслужване и публичните услуги по места, заедно с по-равномерното разпределение по места на ресурсите на властта в общината. Това заяви  Даниела Божинова, председател на ИК „За развитие на местната демокрация”. 

Няколко хиляди са хората, които с подписите си са подкрепили предложението, уточни общинският съветник Живко Табаков, областен председател на ДБГ. С предложението са внесени само толкова на брой, колкото е нужно то да бъде разгледано.

От утре стартират разговори с всички политически партии, които имат представители в ОбС-Бургас. В 15.00 е срещата с кмета Димитър Николов. 

„Важно е първо да чуем отношението на ГЕРБ и ще намерим ли подкрепа от десните партии в Бургас“. Табаков посочи, че се очаква подкрепа от БСП-Бургас и припомни, че покойният Евгений Мосинов, като кандидат за кмет на левицата,  акцентира в предизборната си кампания на избираемост на кметовете в града по райони. Табаков се надява и на подкрепа от реформаторите, АБВ, СЕК, НФСБ.

По време на срещите с гражданите е станало ясно, че темата е малко неразбираема, но след изясняването й, такава определено е налице.

„99% от гражданите, с които съм разговарял, са за избираеми районни кметове и дори симпатизантите на най-голямата политическа партия ГЕРБ. Думата имат общинските съветници и най-голямата партия ГЕРБ за това дали ще подкрепят предложението или ще продължаваме райони с по 40-50 хиляди души да бъдат управлявани от назначавани служители от общината, а не от хора, които са избирани“, допълни общинският лидер на ДБГ Стоян Грозев.

Текст и снимка: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови