България и Грузия с проект за подводен интернет кабел през Черно море

Премиерите Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе се договориха за засилване на фериботните връзки

България и Грузия ще се заемат с проект за подводен интернет кабел през Черно море и ще засилят фериботните връзки. Това договориха двамата премиери Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе днес в София, стана ясно от изявленията им след срещата.

Икономическите ни връзки се развиват ползотворно, а в последните години България е в топ 10 на търговските партньори на Грузия, заяви Бахтадзе. 

Той отбеляза, че с Борисов са обсъдили  увеличаването на капацитета на фериботните връзки между България и Грузия през Черно море.

„Оптимист съм, че в близко бъдеще ще можем да оповестим създаването на нов дигитален коридор, който свързва България с Грузия, Изтока със Запада“, каза Бахтадзе и заяви, че това е уникален проект за региона.

„Сега имаме два ферибота на седмица, амбицията ни е да ги направим по два на ден, което ще е добре за екологията и бизнеса“, заяви Бойко Борисов. Той посочи, че двете държави трябва да премахнат административните пречки и да подготвят  инфраструктурата в двете страни да поеме тези товарли.

„Усилено строим „Хемус“, с подебен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна“, каза Борисов.

По думите му след 10-годишни коментари за фериботните връзки сега е планиран напредък в срок от 3 – 4 месеца.

За кабела за пренос на данни Борисов каза, че има желаещи инвеститори и „даваме възможност на целия Каспийски регион да ползва интернет“. „Този проект отговаря на нашето законодателство и сме готови да стартираме“, заяви премиерът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови