ВМРО против стимулирнето на раждаемостта на маргинали с общински пари

ВМРО – Бургас е категорично против да се стимулира с общински средства раждаемостта на маргинални несоциализирани групи, каквато идея бе лансирана вчера в Бургас. 

Това заяви днес на пресконференция областният председател на ВМРО и общински съветник Георги Дракалиев. В брифинга участваха и областният координатор Николай Стоянов, както и председателят на Младежката организация на ВМРО-Бургас Тодор Тодоров.

Социалният модел в България, който извършва това с държавни средства, е доказано сбъркан и неефективен и в никакъв случай не трябва допълнително да бъде подпомаган. ВМРО заявява готовността си да се противопостави с всички средства на раздаването на пари от общинския бюджет на необразовани родители, които нямат завършено поне средно образование. За нас това прилича на предизборно купуване на цигански гласове, заяви пред бургаските медии Георги Дракалиев. 

От ВМРО представиха и свой проект за Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца на територията на Община Бургас. Документът е изготвен преди Европейските избори, съдържа правилник, мотиви и приложения към него, и е внесен в Общински съвет – Бургас за обществено обсъждане.

В него е заложено финансово подпомагане за раждане и осиновяване на до три деца от родители със средно и висше образование или придобита научна степен. Съобразно въведените критерии сумите варират от 750 до 1750 лв., като изчисленията показват, че за осъществяването му ще бъдат необходими около 1 милион лева годишно, обясни областният координатор на ВМРО Николай Стоянов. 

„Обявеното вчера от една партия предложение за подаряване на пакет с бебешки принадлежности на всички родители, без значение от образователния им ценз, също е недопустимо. Помощта трябва да бъде давана единствено на образовани и знаещи родители, защото е доказан факт, че те дават по-добро и отговорно възпитание на децата си“, допълни председателят на Младежката организация на ВМРО-Бургас Тодор Тодоров.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови