Мария Маркова: Културата в Бургас има нужда от помощта на oбщината

Културната реклама в Бургас също не е развита добре. Има събития, които се провеждат, но никой не разбира за тях, твърди Мария Маркова

Културата в Бургас има нужда от общинска помощ, за да може да бъде конкурентна на българските и международни сцени. Това мнение изрази Мария Маркова, управител на Частен театър Маркова, по време на поредното предаване, организирано от кандидата за кмет Живко Табаков, свързано с темите, които вълнуват бургазлии. Акцентът тази седмица бе култура.

Маркова е възпитаничка на Националното училище за танцово изкуство в София. Завършва руска филология, а след това и режисура в Пловдивската академия. През 2011 година се завръща в родния Бургас и пет години работи в Държавната опера като балерина. Две години е преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. От три години е управител на две големи търговски предприятия, свързани с изкуството. Създава и управлява Частен театър Маркова. Преди 6 месеца дебютира като режисьор-хореограф в „Приказни сезони”. Преди месец се утвърди и с другата си премиерна постановка „От табора до небето“.

„В Бургас има добри самодейни школи и класове, но за тях не се чува почти нищо. Информацията не достига до хората, а те биха могли да бъдат подпомогнати от Община Бургас. Спортните клубове получават субсидия, ако имат успешни изяви. При школите няма такава субсидия, независимо от това, че те постигат отлични резултати и прославят нашия град’, коментира Маркова.

Като пример за неглижиране на културните прояви в Бургас, тя даде своя позната със собствена школа, която трябвало да закара група деца в Созопол и е й бил нужен транспорт.

„Наложи се да сами да си осигурят начин за предвижване, а децата със собствени средства да си правят костюмите. В областта на културата всяка една помощ е добре дошла. Добрите школи значат и добро качество. Това е още един начин да привличаме туристи. На Бургас са му нужни събития, които да акцентират на нас като добър град за култура. Хората да идват да работят тук, а не да си тръгват”, допълни още управителката на театър Маркова.

Тя сподели, че дълги години е била на сцена, но от времето, в което е попаднала от другата страна, е разбрала, че много неща липсват и Общината може да направи достатъчно по въпроса за развитие на културата в града.

„Пример е представлението ми „От табора до небето“. Ако имаше някаква финансова подкрепа от Общината, било то и за наем на зала, защото в Бургас те са много високи, ако имахме възможност за по-ниско заплащане, за осветление и музика, то бихме могли да направим още по-качествено представление”, призна тя.

Маркова предложи разходите за осветление и зала да бъдат подпомогнати от Общината, като така много от школите могат да вдигнат нивото си.

„Така и в залите ще идват повече хора. Културната реклама в Бургас също не е развита добре. Има събития, които се провеждат, но никой не разбира за тях. Реклами трябва да има в училищата и университети. Бургас е туристически град, но афишите по централните улици не са достатъчни. Налага се ние да се рекламираме основно през Фейсбук. Може да се направи много и за задържането на младите талантливи артисти, които завършват образованието си в Бургас. Имаме добри театри и опера, като с малки подобрения можем да направим много за културата в града, каза още тя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови