Кирил Танев: Процедурата по финансиране на спортни мероприятия в Бургас е мудна и дълга

Кирил Танев Танев е на 36 години от гр. Бургас. Завършил е Техникум по икономика със специалност „Мениджмънт”, а по-късно и „Маркетинг” в Бургаски свободен университет.

Сертифициран фитнес инструктор от Национална спортна академия „Васил Левски“ и Българска федерация по културизъм и фитнес. 

От 12 години се занимава професионално с фитнес, хранителни и тренировъчни режими за професионални спортисти, както и за хора, търсещи добра и здравословна форма. Има отбор от състезатели, които са печелили десетки награди, републикански и балкански шампиони, носители на международни купи и медали.

- Г-н Танев, през последните няколко години професионалният спорт в Бургас се намира в колапс. В същото време спортните деятели са оставени да решават проблемите си сами. Къде са кръглите маси относно развитието на професионалните спортни клубове в Бургас? Къде е дългосрочната стратегия за развитието на спорта?

- Проблемът на професионалните спортни клубове е, че нямат никаква връзка и комуникация с Община Бургас. Общината има достатъчно голям бюджет, който не се разходва правилно и причината за това е, че няма конкретно изграден план за действие. 

Това се получава, защото в Общината няма мотивиран и добре подготвен специалист, който да организира срещи с професионалните клубове, в които да се обсъдят проблемите и да се потърсят възможни решения. Ако при евентуални такива срещи се стигне до теоретични решения, те трябва да бъдат представени под формата на проекти и планове индивидуално за всеки клуб. Тези проекти трябва да съдържат подробно описание на нужните средства, както и начина им на разходване. 

След това тези проекти трябва да бъдат адекватно представени и защитени пред Общинския съвет, за да се пристъпи към изпълнението им. Аз съм сигурен, че няма общински съветник, който би отхвърлил адекватни и разумни предложения за финансиране на спортните клубове, тъй като необходимите суми са изключително малки, а ефектът за града – много голям.

- Самият Вие участвате в организирането на различни спортни мероприятия в града. Подкрепяла ли Ви е досега Общината в провеждането им?

- Процедурата за получаване на финансиране на подобни мероприятия е доста мудна и дълга. Аз не съм се възползвал от такава възможност именно поради тази причина. Хубаво е в Общината да има професионалист, който да я направи лесна и достъпна, както и да подобри комуникацията с хората, така че те да са добре информирани за възможностите, от които могат да се възползват.

- Всички знаем, че и най-големите спортисти са започнали своята кариера от аматьорските клубове. При какви условия тренират те?

- Както при професионалните клубове, така и при аматьорските, един от основните проблеми е липсата на комуникация с Общината. Доколкото знам, част от аматьорските клубове успяват да осъществяват своята дейност, благодарение на професионалните усилия на своите мениджъри, а другата част са в окаяно състояние. 

Предвид предвидения за това бюджет от страна на Община Бургас, може да се намери подкрепа и финансиране до някаква степен, стига клубовете да представят навреме своите програми. Навреме означава преди съставянето на годишния бюджет.

- По какъв начин могат да бъдат поощрени и реализирани градските турнири, както и тези с чуждестранно участие?

- Както вече споменах, най – важното е правилното планиране на този вид дейности. Има много клубове, които решават в последния момент да организират подобни турнири и съответно се обръщат за финансиране към Общината. Тя от своя страна не разполага с механизми за подобно бързо реагиране. 

Решението е наличието на специалист в Общината, който предварително да ги информира за възможностите за финансиране, с които разполагат, както и за реда, по който могат да се възползват от тях.

- Бургас, като че ли, не полага достатъчно усилия да популяризира спорта за деца, а това е изключително важно, за да имаме здрава нация, както сам знаете. Какви са Вашите идеи в тази посока?

- За да се грабне интереса на децата към спорта, той трябва да им бъде представен по атрактивен за тях начин. За тази цел, първо родителите трябва да бъдат запознати с възможностите за спорт в града и да имат мотивация да заведат децата си.  Другият много важен проблем е остарялата и непривлекателна спортна база на повечето клубове. Това отблъсква както децата, така и родителите. Никой не желае детето му да тренира в мръсна, влажна и неприветлива обстановка. При правилно менажиране и дългосрочна програма тези проблеми могат да бъдат решени.

- Предвиждате ли реални кампании, които да запознават родителите с предимствата на спорта и здравословното хранене?

- Аз и в момента интензивно участвам в такива кампании, но подкрепата на Общината осигурява допълнителна тежест и възможности да достигнем до повече хора.

- В много държави големите фирми и компании насърчават служителите си да водят здравословен начин на живот. Какво бихте предприел в това направление?

- За съжаление, в България законовата рамка за спонсорство е в ущърб на бизнеса, което няма как да се промени от кмета или общинските съветници на местно ниво. За сметка на това, Общината може да предостави различни облекчения за бизнеса, като отчисления от местните данъци и такси. 

Освен това, мое е предложението фирмите, които подпомагат спорта да имат предимство в обществените поръчки при равни други условия. По този начин всички фирми, които участват в търгове ще имат интерес, дори с минимални средства, да подпомогнат спорта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови