Въпрос до ЦИК: Как кметът Николай Димитров да положи клетва от ареста?

Несебър си избра за кмет Николай Димитров още на първи тур с 62% от гласовете.

Той обаче е в ареста по обвинение за купуване на гласове. Там са и още двама от новоизбраните общински съветници - Георги Георгиев и Петър Хрусафов.

Областният управител Вълчо Чолаков насрочи за 11 ноември първото заседание на новия Общински съвет в Несебър. На него трябва да положат клетва и да встъпят в длъжност новоизбраните 21 общински съветници и кметът.

Така от Областната администрация в Бургас са изправени пред сложен казус, който е без аналог в страната. По случая те са изпратили писмо до ЦИК, в което настояват за становище по въпроса.

За общинските съветници в Изборния кодекс е предвидена отсрочка и ако те не могат да положат клетва на първата общинска сесия, могат да го направят на следващо заседание на Общинския съвет. Разковничето е в нечленуваната дума „следващо“, което означава, че не става въпрос за второто заседание, а за което и да е, обясниха юристи.

Това не важи обаче за новоизбрания кмет. А актът по назначаването му е извън рамките на Изборния кодекс и за него трябва да се произнесе Областната управа, която пък ще трябва да съобрази решението си със Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Специализираният наказателен съд на 31 октомври отказа да освободи от следствения арест Николай Димитров и той ще остане там до внасянето на ново искане за промяна на мярката му за неотклонение.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови