Сблъсъци и арести пред сарая на Доган /видео, снимки/

Напрежението в парк "Росенец" ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията и арести. 

Там от сутринта има две групи от по няколко хиляди души - желаещи да плажуват до сарая на Доган и симпатизанти на ДПС, докарани с автобуси и брандирани с бели шапки. 

Онези, които искаха да стигнат до брега обаче не бяха допуснати от полицията и се стигна до сблъсъци.  Полицията образува кордони, с които раздели двете групи.

Насред мелето имаше арести, като един от задържаните е зам.-председателят на ДБ - Ивайло Мирчев.

На място пристигна и кметът на Бургас Димитър Николов.

"Първият протест, който беше заявен, е на Христо Иванов.След това в ОДМВР и в министерството е входирано заявление за втори, доколкото разбрах, от лидера на ДПС. Около нас има приблизително 4 000 - 5 000 привърженици на Движението и повече от 500 привърженици на протеста на г-н Иванов", заяви кметът.

Желаещите да стигнат до пясъчната ивица събориха представители на жандармерията и се опитаха да пробият кордона. С линейка бяха откарани служител на жандармерията и протестираща.

"Протестът, тази акция за свободното плажуване, е спонтанно организирана. Ние се опитваме да и окажем съдействие. От вчера търсим някого в Бургас. Разговаряме с кмета и с полицай Рачев, който да ни каже каква ще бъде организацията и какъв ще бъде достъпът. 

Искаме и ние да се възползваме от правото си на свободно предвижване, на достъп до българския бряг и на протест, за който сме информирали общината надлежно", каза председателят на "Да, България" Христо Иванов.

Събитието бе организирано след като във вторник съпредседателят на ДБ Христо Иванов, съпартиецът му Иво Мирчев и общинския съветник на коалицията в Бургас Димитър Йорданов се опитаха да стигнат по море до плажа до т.нар. летен сарай на Ахмед Доган.

Там те бяха посрещнати от служители на НСО, които не се легитимираха и ги наблъскаха обратно в морето, като твърдяха, че „акваторията е частна“.

Текст: Ирина Генова

Снимки и видео: Валентин Русалийски

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови