При нови избори: Резултатът на системните партии ще е още по-слаб

В парламента може да влезе и партията на Васил Божков

Все по-близък е хоризонтът, в който ще се изправим пред нови избори. Те ще увеличат тежестта на протестния вот, който ще се радикализира. Още по-слаб ще бъде резултатът на системните партии. Вероятно в следващия парламент ще влязат партията на Васил Божков и "Възраждане". Вълната на отрицание тепърва ще ни помете като тайфун.

Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR", коментирайки резултатите от парламентарните избори и възможните коалиции за ново правителство.

При 100% обработени протоколи коалицията ГЕРБ/СДС събира 26,18% от гласовете на избирателите, "Има такъв народ" е със 17,66%, а трета политическа сила е БСП с 15,01%.

"Тези, които смятат, че Слави е лесен човек, ще бъдат излъгани. Слави е изключително авторитарен човек. Не е човек, който е склонен на консенсус. От неговата партия по никакъв начин не искат да влизат в диалог с другите партии. Цялата кампания на Слави беше това - скрит, никой да не знае какво мисли... И ето на, той е на върха. Хората го харесаха заради възрожденските му песни, заради "Едно Ферари с цвят червен", обясни Велева.

Политологът проф. Росен Стоянов зададе въпроса дали народ, който не може да прави революции, може да прави деволюции. По думите му всичко е с тенденция за анти.

"Повечето от политиците не говореха по време на кампанията, повече от тях продължават да не говорят. Все още е прекомерно рано да натоварваме с огромна тежест новите политически играчи. Ясно е, че ще влезем във въртележката от избори на избори. Предстои да видим кой е готов да играе ва банк", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

А според Велева ще излезем от въртележката без решение. По думите ѝ президентът много бързо ще свика парламента и ще връчи мандата на ГЕРБ.

"Нито една партия няма да подкрепи правителство на Борисов, непрекъснато го казват. Той се опита да се помоли, да се самопредложи, но това беше много слаб ход. Показа, че е много уплашен и объркан. Мандатът ще отиде в "Има такъв народ" и те ще го върнат много бързо. Нямат предложение за премиер, предложения за министри и идея как да управляват тази държава", смята журналистът.

Нинова също нямало да може да състави правителство, а подкрепа на правителство с мандат на "Демократична България" щяло да бъде безидейно и неморално действие.

"Ако Нинова сега подаде оставка, в БСП много бързо ще настъпят процеси на разпад. Всеки ще дърпа от тази партия. Ако тя остане на поста си, има основания за това, но ѝ предстои много бързо разговор в партията", подчерта Велева.

"За пореден път видяхме липсата на политическо възпитание и култура. Нямат силата и достойнството да подадат оставка. Политическият морал е важен. Младите хора могат много бързо да повярват и още по-лесно могат да те намразят, когато ги излъжеш. Диалогът липсва на всякакво ниво", каза на свой ред проф. Стоянов.

"Ако някой мисли, че идва новият месия, аз бих го поздравил и с очакване бих проследил процеса", отбеляза той.

"Слави не е новият месия. Досега страдаме от това, че в управлението има "калинки", сега ще дойдат "балеринки". Не виждаме експертите, не виждаме управленците. Къде е държавническото умение на Слави, къде е неговата външна политика и контакти?", отвърна Валерия Велева.

Тя е на мнение, че сме изпратили един парламент на агресия, на лакейство, на нищоправене, парламент без чувство за достойнство. Улицата не успя лятото да помете този парламент, направи го Слави Трифонов, настоя журналистът.

"Важно е дали качени на тези вълна, тя ще се превърне в цунами, ще решат да играят ва банк и ще се възползват от изключително малката разлика между тях и първата сила в момента", заяви проф. Стоянов.

"Слави вече е политикът и вече на него ще му правят скечове и ще му следят всяка стъпка. Не той ще оценява, него ще го оценяват. Другите ще го съдят. Да видим как ще отиграе този преход от едната до другата страна".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови