Новите депутати се връщат в старата сграда 

Първото заседание на новия 45-ти парламент ще се проведе в старата сграда на площад "Народно събрание", съобщи news.bg.

Има настоявания изобщо депутатите да се върнат там, въпреки отворената след основен ремонт нова сграда - бившия Партиен дом.

На 15-ти април тържественото откриване на 45-тото Народно събрание да е в бялата сграда, е било договорено на първата среща на представители на шестте групи в него. И само ГЕРБ са били против предложението, стана ясно от думите на Мая Манолова на излизане.

На откриването на първото заседание на новоизбрания парламент ще присъстват също държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

От името на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала. За това не е постигнато съгласие обаче и въпросът е оставен за новия председателски съвет, който ще бъде сформиран.

По-късно информацията потвърдиха и от пресцентъра на правителството. 

Съгласно Конституцията първото заседание на НС ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото народно събрание това е Мика Зайкова.

Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз.

Очаква се изявления да направят представители на парламентарно представените партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Припомняме, депутатите се преместиха в новата сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом, в началото на новия политически сезон на 2 септември 2020 г.

Тогава обаче журналистите изразиха недоволство, тъй като се оказа, че достъпът им е ограничен и на практика могат да видят кой влиза и излиза от сградата на парламента единствено от прозореца на тоалетната, предвидена за ползване от журналистите.

Медиите дори внесоха подписка срещу новите условия, при които са принудени да работят.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови