Начало на новия парламент: Поименна проверка, онлайн клетва

Заседанието на новото Народно събрание започна със слово на най-възрастния депутат - икономическия анализатор от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Тя напомни, че България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, "защото нашият народ винаги е намирал правилният път към Възкресението". 

Мика Зайкова започна с поименна проверка на кворума събранието на новия парламент. Причината е, че в старата зала, където е заседанието, няма електронна система.

След като се установи, че са налице повече от половината депутати Зайкова откри 45-ото Народно събрание. 

Народните представители произнесоха клетвата, записана в Конституцията: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

По предложение на Виктория Василева от "Има такъв народ" депутатите гласуваха правила за дистанционно онлайн участие в заседанията на колегите им, които подлежат на изолация или карантина заради COVID-19. Възможността за участие чрез видеовръзка беше одобрено единодушно, след което клетвата положиха лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и още петима народни представители.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови