И в Бургас поискаха оставката на Гешев /видео/

С протест пред Съдебната палата и в Бургас поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Около 20 души, симпатизанти и членове на Демократична България, излязоха на шествие пред храма на Темида в морския град в 9 ч тази сутрин. 

„Първото основание за исканата оставка е системно неизпълнението на задълженията на главния прокурор“, заяви Димитър Найденов, избран за депутат от 45-ото Народно събрание от листата на Демократична България. 

„Ярък пример за това е неразследването на корупцията свързана с Делян Пеевски и делото КТБ. Именно прокурорът Гешев е бил прокурор по делото КТБ, там където над 100 пъти се спомина името на Пеевски, а той беше сляп за него.

Второто основание е тежко дискредитиране на доверието в съдебната система. Заради това България е под три мониторинга на Европейския съюз“, допълни Найденов.

Подкрепяме инициативата в столицата, посочиха протестиращите и заявиха, че е крайно време Гешев да подаде оставка или да бъдат прекратени правомощията му:

„Това вече е крайно наложително, след като бяха обявени и санкциите от страна на Министерството на финансите на САЩ. Прокуратурата, в лицето на Иван Гешев, не е разследвала корупцията в България. Той няма повече място в съдебната система“, заяви Димитър Найденов.

Нужна е истинска съдебна реформа, посочиха протестиращите.

Партиите на протеста организираха пълна блокада на Съдебната палата в София от началото на седмицата. 

Недоволните от политиката на обвинител №1 са  решени да продължат окупацията, докато той не напусне поста, решени са планиралите събитието.

Организатор на радикалния бунт е гражданско сдружение „Боец”, но към тях се включат, освен партиите на протеста, и различни неправителствени организации, както и „Правосъдие за всеки“.

Блокадата на храма на Темида подкрепи и „Демократична България”.

Текст, снимкa и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови