Живко Табаков: Туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа

Туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа. При актуализацията на бюджета за 2021 г. гласувахме 70 млн. лв. да отидат за един от най-засегнатите от Ковид 19 сектори в България.

Това обяви бургаският депутат от „Изправи се. БГ! Ние идваме“ и член на парламентарната комисия по икономическа политика, иновации и туризъм Живко Табаков.

Той поясни, че 60 млн. от тези 70 са безвъзмездни средства в подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и за всички предприятия в туризма. 6 милиона са за туроператори за възстановяване на неизплатени суми за нереализирани пътувания. 4 милиона лв. за екскурзоводи като целева помощ.

Всичко това са средства, извън популярната мярка 60/40, от които ще може да се възползва туристическият бизнес.

„През последния един месец от Изправи се. БГ настоявахме за увеличаване на мярката от 60/40 на 80/20, помощ за фиксираните разходи на ресторантьорите и засегнатия бизнес, осигуряването на средства за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм, както и за обезщетения на екскурзоводите и планинските водачи. Застанахме зад туристическия бранш, като ясно заявихме, че затваряне и ограничаване на бизнеса може да става само след ясно разписани компенсации“, каза още Табаков.

Той е категоричен, че гласуваните са средства са пробив в политиката по отношение на туризма и глътката въздух за всички в бранша.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови