Преговорите за кабинет: Какво предлагат отделните партии за икономиката? 

Започнаха разговорите за коалиционно споразумение между "Продължаваме промяната" и представители и експерти на още три партии - "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП. Първи стартираха разговорите по икономически теми. 

В началото на срещата Кирил Петков заяви, че е редно всички представители на партиите да бъдат поставени на едно ниво и напомни, че не е редно да има делби между тях. Според "Демократична България" следващият кабинет трябва да работи в насока България да стане икономика на високата добавена стойност чрез системно развитие на иновации, конкурентоспособност, човешки капитал, високо платени работни места. 

"Демократична България" предлага да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40 като се допуска да се въведат и нови. По време на разговорите залегна идеята също така да се прегледа статутът на всички държавни фирми. 

Представителите на "Има такъв народ" предлагат държавата да взема мерки при ръст на инфлацията като се определи при повишение за какъв период ще се прилагат мерки. Експертите на партията искат да се реши и въпросът с междуфирмената задлъжнялост като се въведат законови промени, които позволяват ускоряването на процедурите по несъстоятелност и създаване на регистър на нередовните платци. 

Мика Зайкова обяви от името на "Има такъв народ", че се предлага генерална реформа в образованието, да се махнат делегираните бюджети и по нов начин да се оценява работата в училищата и да се плаща "там, където има наистина развитие". ИТН, стана ясно от думите на Зайкова, предлага още да се инвестира в подготовката на преподавателите. 

По време на разговорите беше лансирана и идеята да се въведе освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании като им се осигури и достъпно финансиране. 

От своя страна БСП предлага да се помогне на малките и микрофирмите. 

Дългогодишният депутат Петър Кънев обяви, че трябва да се помогне на малките и микрофирмите като посочи, че през последните години са приети поне 12 закона, които утежняват дейността на бизнеса. Големите фирми успяват да оцелеят, но за малките е трудно, подчерта той. Предложи от името на партията си да престане практиката проектозакони да се вкарват през депутати като определи това за "смърт за икономиката". Призова веднъж завинаги да се реши въпроса с определянето на минималната работна заплата, с необлагаемия минимум за всички доходи. Партията смята, че данък уикенд и този върху депозитите трябва да отпаднат. 

Според БСП трябва да се направи група, съвместно с опозицията, и да се направи преглед на функционирането на администрацията като по този начин се прецени от колко и каква е има нужда. В противен случай уж непрекъснато се съкращава, а тя не става по-малко, каза Кънев, цитиран от Дневник. 

Трябва да се сложи край на това Българската банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане да обслужват определени хора, обяви от името на БСП Румен Гечев. Допълни, че индустриалните зони трябва да обслужват производители, а не да са складове на чуждестранни фирми. Даде пример със зоната в Божурище, където чужда фирма складирала разглобени мебели, с които се съсипвали българските мебелни фирми. "Индустриални зони трябва да има за фирмите, които произвеждат нещо," подчерта той. 

Колегата му Петър Канев добави, че държавата трябва да подпомага специално тези инвеститори, които са производители. От името на партията си посочи, че България очевидно трябва да ускори икономическия растеж, за да може доходите да настигат тези в ЕС, но е важно да се промени качеството на растежа. "Структурата на БВП е неблагоприятна за България, изглеждаме много зле дори в сравнение с другите от Източна Европа", заключи той. 

В допълнение на вече предложените идеи Калина Константинова от "Продължаваме промяната" изреди няколко от идеите на формацията в сектор "Икономика", сред които е тази Министерството на икономиката да стане и на иновациите, така че да има координираща роля в този сегмент. 

В допълнение се предлага и създаването на борд за иновации съвместно с министерствата на културата и на образованието не само за координация, но за да може да се включат и бизнес лидери от чужбина и да се изгради дългосрочна визия, която да не зависи от моментното управление в което и да е от тези ведомства. 

Предлага се още да има стимули за университетите да работят заедно с бизнеса отново с цел насърчаване на иновациите. За формацията е важно и индустриалните паркове в бъдеще да се изграждат на базата на заявен интерес от инвеститори, а също и съществуващи летища в комбинация с безмитни зони да се използват за развитие на карготерминали. 

Предлага се идеята търговските вериги да си сътрудничат така че да изнасят навън български продукти. Сред важните акценти за формацията е и утвърждаването на България като финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на международни компании, за да може страната да се възползва максимално от ниските данъци.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови