Андрей Ковачев: Борбата с дезинформацията е приоритет на ЕС

Дезинформацията се използва все по-често за постигане на политически цели вместо обичайните военни конфликти

Това заяви в Страсбург на среща с журналисти евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП) - член на комисиите по външни работи и по външна намеса и дезинформация

Той запозна представителите на медиите с дезинформацията – основните изводи от доклада на комисията INGE и защо беше продължен мандатът й, кое налага съществуването на такава комисия, какви са най-сериозните опит за външна намеса в демократичните процеси в ЕС, как трябва да се борим с външната намеса. 

Ето какво разказа Андрей Ковачев:

Един от главните проблеми, които върви наред с информацията, е дезинформацията. На практика тя не е нещо ново и не съществува от момента на измисляне на радиото, телевизията или съвременните технологии. 

Една от първите дезинформационни кампании е превземането на Троя. Сега е глобално, достига чрез глобалната мрежа за секунди до целия свят.

В съвременния свят дезинформацията се използва все по-често за постигане на политически цели вместо обичайните военни конфликти.

От няколко години темата за дезинформацията и борбата с нея се превръща в приоритет на ЕС и всички демократични общества в него. Към 

Специалната комисия към ЕП бе създадена след информацията, че дезинформацията е много силна за промяна на обществените нагласи преди избори. 

Тази комисия има за цел да противостои на дезинформационните сили и източници.

От една страна това става чрез обективна журналистика, от друга страна – с опазване на обществото от фалшификация на данни и исторически факти.

Обикновено манипулациите се изразяват в изопачаването на истината. Това обхваща политически данни, исторически факти, съвременни събития, дори и храненето, и здравословния фактор. Дезинформационните кампании са страшни. 

Парламентът окончателно гласува Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) и Законодателния акт за цифровите пазари (DMA). Двата законопроекта са насочени към преодоляване на социалните и икономическите последици от развитието на високите технологии. В тях се определят ясни стандарти за начина, по който технологичните дружества функционират и предоставят услуги в ЕС – в съответствие с основните права и ценности на ЕС.

САЩ и Япония гледат какво правим ние. 

Как да успеем от една страна да се запазят демократичните устои и от др. страна да се предпазят от зловредната дезинформация.

Всичко, което е незаконно офлайн, е незаконно и онлайн.

На малките езикови пазари в социалните мрежи не се гарантира достатъчно добро качество.

Например във фейсбук в началото на войната се блокираше за говор на омраза срещу Путин. В същото време прокремълска пропаганда с хиляди лайкове – достига до повече хора.

***

Андрей Андреев Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 г. 

Дата на раждане: 13 декември 1967 г. (възраст 54 години), София, България

ГЕРБ

Член на Европейския парламент от 2009 г.

Квестор на Европейския парламент (2014 г.–2019 г.)

Образование: Университет на Саарланд (1995 г.–1998 г.), Университет на Саарланд (1990 г.–1995 г.)

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови