Манолова ще настоява за ревизия на ВиК Бургас

Мая Манолова и представители на Изправи се.БГ днес внесоха искане до ВиК Бургас за неувеличение на цената на водата.

Едновременно с това от гражданската платформа изпратиха сигнал и до административна прокуратура с искане да обжалват решението на КЕВР за повишаване цената на водата в областта от 2,76лв на 4,39лв/м3.

Ще настояваме за ревизия на ВиК холдинга защо е отказано кредитиране на ВиК Бургас за инвестиции. Това коментира лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова. Именно това беше посочено като една от причините за поскъпване на водата в Бургас. В този холдинг бяха инвестирани 1 млрд. лв. държавни пари, коментира Манолова. 

"Същия този холдинг работи като някаква взаимно-спомагателна каса, с която той преценява на кои ВиК дружества  да предостави средства или за плащане на задължения, които те не могат да погасят или за инвестиции. Една ревизия, защото искането на ВиК дружеството  би следвало да се насочи към холдинга.  А именно инвестициите, които да осигурят по надеждно водоподаване от двата язовира Ахелой и Порой, да се случи със средства от този холдинг, а не със средства, които да бъдат събрани от гражданите на област Бургас", допълни Мая Манолова.

За 10 години – от 2015 до 2026 година цената на водата в Бургас скача със 139%. В същото време загубите на дружеството остават непроменени – 54%, коментира лидерът на Изправи се.БГ.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови