Галъп: Формулата 6+2 за НС се запазва 

Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември,

ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" - 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на месеца спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%. Не е изключено те да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията - заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати.

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено по поръчка на БНР между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни граждани.

БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" - със 7,8%. Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп интернешънъл болкан" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност. 

Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации.

Моментната снимка няколко дни преди вота показва ниска степен на предвидимост по отношение на резултатите от изборите в неделя. Предстои стотици хиляди гласоподаватели в следващите дни тепърва два вземат своето решение. Очаква се в изборите да участват около или под 2.6 млн. души. Това са около 39% от гласоподавателите по официалния избирателен списък. 

Почти пренебрежима част от тях се очаква да изберат опцията "Не подкрепям никого". Очакваната сравнително ниска активност допълнително намалява предвидимостта. От агенцията уточняват, че предвид ситуацията в страната и по света са възможни сериозни колебания и затова данните не са директна прогноза за изборен резултат.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови