Без «тъмна стаичка» на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще остане в настоящия си състав. Това решиха депутатите, гласувайки на второ четене текстове от изборните правила.

В момента комисията се състои от 15 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. 

Не мина предложението съставът да се увеличи на 25 души, като да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в НС след последните парламентарни избори и да може да бъде съответно променян по време на мандата на комисията. 

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Преди това депутатите решиха да се гласува зад параван вместо в тъмна стаичка. Така отпада възможността избирателят да заснема своя вот. Вотът с машина също ще е зад параван, за да се гарантира тайната на вота.

Увеличава се прагът за образуване на секция зад граница. Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявления на не по-малко от 40 избиратели. На второ четене мнозинството прие това да става при подадени не по-малко от 100 заявления.

Ако всеки си свърши отговорно работата - ще имаме честни и прозрачни избори, заяви Свиленски

След това депутатите преминаха на т.16 - въвеждането на преброителните центрове, по предложение на бившия правосъден министър и настоящ депутат на "Демократична България" Надежда Йорданова. В законопроекта предложението на Йорданова не е подкрепено от парламентарна комисия.

Според Милен Матеев преброителните центрове са прекрасна идея и нещо, което води до професионална изборна администрация в страната. Тази идея обаче не е приета от хартиената коалиция, защото тя не иска да има точни и честни резултати от изборите, според него.

ПП подкрепят всички текстове за преброителните центрове и призоваха за подкрепа на идеята.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че е спекулация всичко казано от "Продължаваме промяната". Никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала, уточни Атанасова и добави, че се отпечатват толкова брой хартиени бюлетини, колкото е броят на гласуващите в избирателните списъци, за да гарантират, че ако машината спре, ще се премине към хартиено гласуване.

Надежда Йорданова защити предложението си, като добави, че ДБ са най-големият защитник на видеонаблюдението и видеозаснемането на резултатите от изборния ден.

Текстовете в Изборния кодекс, които предстоят да бъдат гласувани, предвиждат разписките от машинния вот да имат QR код и да са от защитена хартия. Идеята е да не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Планира се разписките от машинния вот и хартиените бюлетини да се броят заедно. Очаква се да мине предложението на ДБ в ЦИК да има специално звено, което да е ангажирано с машинното гласуване.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови