Зафиров: Клиентелистите напускат партията, това е  оздравителен процес

„Това е началото на един оздравителен процес. С едно изречение – клиентелата напуска БСП. Отдавна по-голямата част от партийната организация в Перник на практика е част от общинската администрация.

Като такава участва в много нечистоплътни опити за смяна на ръководството и председателя на БСП – в опит да бъде изпълнена една политическа поръчка. След  като видяха, че това няма как да се случи, в момента пристъпват към следващата стъпка.“ Така зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров коментира напускането на партията на част от пернишката организация.

„Знаем ги сценаристите, знаем ги поръчителите – същите хора, които се опитаха да опорочат Конгреса на партията. Част от тях ги видяхме на следващия ден наредени на една маса в обявяването на нов политически проект. Целта беше БСП да стане една послушна партия, която да бъде направлявана лесно в различни посоки“, каза още той в ефира на БНТ.

По думите на социалиста тези хора от много време работят за всякакви други партии, но не и за БСП. „Показват го и резултатите в Перник от последните няколко парламентарни избори – загуба. БСП не успя да спечели мандат с активното участие на общинската администрация“, допълни Зафиров.

В предаването “Още от деня“ той обясни, че с кого би се коалирала левицата зависи от две неща – резултатите от изборите и резултатите от общопартийния референдум. „БСП е подредена партия, която обича да пита своите членове. При всички положения това ще бъдат партии и организации, които защитават български национален интерес“, уточни той.

Зафиров коментира заявената подкрепа от левицата за провеждане на референдум за отлагане на еврото: „Ние не сме против еврото, но то трябва да бъде въведено тогава, когато имаме пълните гаранции, че няма да удари по благосъстоянието на българските граждани и на българския бизнес. Когато по такава тема имаме пресечни точки с “Възраждане“, е нормално да се подкрепяме“, заяви той, но уточни, че това не означава потенциално участие на БСП в обща форма на управление с тях. Социалистът категорично отрече и възможност за коалиция с ГЕРБ, срещу чийто модел се борят последователно с години.

„Удовлетворен съм, че ПП и ДБ ще се явят заедно на тези избори и веднъж завинаги ще стане ясно кой къде стои в политическото пространство. На тези избори сблъсъкът ще бъде ляво-дясно. И е добре да се знае кой къде стои, а не да има бракониерство, каквото упражниха върху нещата, които постигна БСП в социалната сфера“, припомни зам.-председателят на партията.

Референдумът против джендър идеологията в училищата, който БСП ще проведе, Зафиров определи като последователна позиция. „БСП е партията, която последователно защитава българските деца от тези нездрави опити за формиране на промени в детската психика от най-ранна възраст. Ние винаги сме защитавали правата на различните, но с едно ясно разграничение – не искаме тази тема да бъде вкарана в образованието на децата“, обясни социалистът, който очаква широка обществена подкрепа по темата.

Зафиров припомни и част от мерките на БСП в полза на демографската политика – безплатните учебници, еднократна помощ от 300 лева за деца до 4-ти клас, данъчни облекчения за младежи до 26 години, минималната заплата, която да е 50% от средната.

Според социалиста в последно време президентската институция е излязла сериозно от обхвата на своите правомощия. „Свидетели сме как близо две години вече България се управлява от служебни правителства, което е в сериозен разрив с императива на Конституцията. Тук мога да прибавя и опитите за вмешателство в работата на политическите партии. Включително и на Конгреса ни служебни министри си позволиха да дават оценки за БСП“, заяви на финала Атанас Зафиров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови