Политико: Българска рафинерия заобикаля руските санкции

Българската рафинерия "Лукойл" използва вратички в режима на Европейския съюз за руските санкции и ги заобикаля като преработва руския петрол, който получава и го изнася в чужбина.

Това съобщава изданието "Политико" като се позовава на съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, мозъчните тръстове Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA). Според изданието по този начин Русия е спечелила около 1 милиард евро, уточни БНТ.

През декември миналата година Европейската комисия даде на България специална дерогация от забраната на ЕС за внос на руски петрол, позволявайки ѝ да купува суров петрол от Москва до края на 2024 г. 

Условието на Брюксел беше дерогацията да защити сигурността на доставките на страната, но според разследването рафинерията в България да преработва горивата и да ги продава в чужбина, включително в страните от ЕС. Само между март и юли рафинерията на Лукойл е изнесла около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

Според експерти законово това не нарушава санкциите, защото има неясноти в правилата на ЕС, включително относно това какво се счита за търговия, кои горива може да изнася България, ако не може да ги съхранява, и как Комисията събира данните за това.

Според "Политико" няколко държави от ЕС призовават Брюксел да действа сега, за да затвори тези вратички. Трима дипломати от ЕС са казали на изданието, че Комисията трябва да преразгледа дерогацията за България преди приемането на 12-ия пакет от санкции, който се очаква през следващите дни.

"Ако целта на освобождаването е била да се помогне на обикновените българи да оцелеят, значи сме се провалили", казва един от дипломатите през "Политико".

 

Коментари   

#1 Alfredo 10-12-2023 03:54
Группа Объявления Москва
в телеграм - бесплатное размещение частных объявлений!

Реклама и коммерческие объявления
- согласно правил группы
Присоединяйся к самому крупному сообществу!


Feel free to surf to my page ... Объявления в Москве: [censored]url
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови