Как ще гласуваме на 9 юни? 

Хартиените бюлетини за изборите 2 в 1 на 9 юни ще бъдат в различни цветове.

Това обясни говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в ефира на Нова телевизия, като показа и образците. 

Матева обясни, че бюлетините са бели, а на гърба им има синя или зелена лента в зависимост от това дали е за предсрочните парламентарни избори или за евродепутати. „Различават се и по това, че имената на кандидатите са изписани със син или зелен цвят“, каза тя. 

Как ще се гласува с машини?

Относно гласуването с машини, Матева съобщи, че бюлетините ще изглеждат по един и същи начин и на хартия, и на екрана. "Хората ще имат възможност да гласуват както за Европейски парламент, така и за Народно събрание. Могат обаче да изберат и само едната опция. Листите с кандидати се появяват в две страници. Едва когато изберем номер на партия, се зарежда списък с преференции на отделни кандидати", каза тя. 

„Важно е да се изчака отпечатването на двете бюлетини и да се изтеглят след звуковия сигнал на машината. Двете бюлетини се разделят, сгъват се, дават се за печат и чак след това се пускат в урните“, разясни тя. 

Важно е избирателите да знаят и че ако гласуват с машина само за парламентарните избори, няма да могат да се върнат и да гласуват за евродепутати. 

„Затова е важно избирателите да са наясно за какво искат да гласуват“, каза говорителят на ЦИК. 

Матева добави и че не може да едното да се гласува в хартия, а за другото с машина. Относно преференцията тя обясни, че не може да се отбележи само преференция, трябва да има и партия. Ако това не се направи бюлетината става недействителна. „Избираме първо партия или коалиция, след това преференция“, каза тя. 

Ако сбъркаме? 

Матева обясни и че ако сбъркаме при гласуване с хартиена бюлетина може да поискаме втора. Сгрешената бюлетина се оставя на комисията, която отбелязва, че е невалидна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови