Дания пусна DMS номер за бежанци

Помощта ще бъде насочена към сирийски имигранти в Унгария 

 

Датска неправителствена организация започна кампания за събиране на средства, с които да бъдат подпомогнати бежанци в Унгария. Чрез SMS номер всеки ще може да дари 150 датски крони (39 лева). Сумата ще бъде предоставена на два бежански центъра и няколко импровизирани лагера. Събраните средства ще послужат за набавяне на повече вода, храна, завивки и хигиенни принадлежности, предимно на жени и малки деца. 

„Ситуацията е извънредна, а унгарското правителство не може да се справи с толкова много хора, затова спешно трябва да помогнем. Трябва да построим общества, в които да няма смърт и мизерия, това ще изисква дългосрочно развитие в страните, от които хората сега бягат“, заяви Бригите Сьорнсен, ген. секретар на датската неправителствена организация DanChurchAid. Освен чрез SMS номер хората ще имат възможност да даряват и по електронен начин, на сайта на организацията, като минималната сума, с която ще могат да помогнат е 50 крони (13 лева). 

Тази кампания е само част от помощта, която имигрантите получават от скандинавската страна, известна с добрите условия за бежанци. Получилите бежански статут получават още жилище, в което да живеят за известен период, финансова помощ и възможността да изучават датски език напълно безплатно. 

Това обаче е на път да се промени, заради радикалните мерки към които се стреми новият премиер на Дания Ларс Расмусен от дясно-центристката партия „Венстре“, известен с негативното си отношение спрямо потока от имигранти, залял страната. 

Факт са вече и първите промени приети от датското правителство по отношение на бежанците. Те ще се засегнат всички, които ще пребивават в страната от септември месец. 

Жилищата ще бъдат само студентски, ще бъде намалена и финансовата помощ с 45% спрямо сегашната, която получават бежанците. Промените са въведени с цел да превърнат страната в по-малко привлекателна дестинация за бежанците. 

Дания от години приема имигранти от различни точки на света, станали обект на военен конфликт или природни бедствия. Тази година страната отбеляза ръст на имигрантската вълна.

 

По статията работи: Диляна Тодорова

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови