Стотици имигранти тръгнаха пеша от Будапеща до Австрия

Хаотичните сцени в Унгария продължават и днес

Стотици имигранти тръгнаха пеша до Австрия. Тази мярка бе предприета, след като бяха прекратени международните железопътни връзки с Австрия. Унгарските власти правят всичко възможно, за да спрат огромния поток от хора, които отчаяно искат да достигнат Германия. Всички скандират „Германия“, „Ангела Меркел“ и отказват да заминат за друга страна, различна от Германия. Решението на бежанците пренебрегва апела на унгарския премиер Виктор Орбан, чрез който призова сирийцитете да се регистрират в някоя от страните, през които са преминали вече.

По-рано днес стана ясно, че унгарските депутати са одобрили по-строги гранични проверки и санкции за имигрантите, които се опитват да напуснат страната.

На среща с европейските лидери Виктор Орбан категорично заяви, че не желае в Унгария да останат голям брой бежанци, защото не гарантира, че те ще се приемат добре в страната, имайки предвид 150 годишната история на османско владичество през 16 и 17 век.

Той си навлече силно възмущение и с изявлението си, в което споменава, че проблемът с бежанците, не е на Европа, а на Германия, защото никой не иска да остане в Унгария, Полша или Естония, всички искат Германия.

Междувременно за тези, които са останали на гарата в Будапеща се оказват постояни грижи. Доброволци от неправителствени организации от Западна Европа им предоставят храна, вода и завивки. За да развеселят децата е поставена голяма видеостена, на която се прожектират анимации.

В същото време представители на Европейската комисия са пристигнали на гръцкия остров Кос, за да се запознаят на място с проблемите при пристигането на бежанци.

 

По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови