Ципрас: Гръцкият флаг ще се вее на европейските площади

Гърция даде нов мандат на Сириза

 

Партията на радикалнолевите сили Сириза с лидер Алексис Ципрас победи в неделните извънредни избори. При 99.5% от преброените гласовете, Сириза печели с 35,5%, а основният конкурент „Нова демокрация“ достига 28,1%. Бившият и настоящ премиер на Гърция Алексис Ципрас се завръща в управлението на страната, която е  изправена пред тежка финансова криза. „Сириза получава чист мандат от 4 години. Това е победа на Сириза, това е победа на страната. Сега нашият флаг няма да се вее само в Гърция, но и на най-големите площади в Европа“, заяви Алексис Ципрас след като станаха ясни резултатите.

Сириза получава 145 места в гръцкия парламент, с 4 по-малко от изборите през януари,  „Нова демокрация“ – 75, „Златна заря“ – 18, „ПАСОК“ заедно с „Демократично левите“ – 17, „Компартия Гърция“ – 15, „Река“ – 11 и „Независими гърци“ – 10 места. По този начин изглежда гръцкият парламент, който ще трябва да заработи съвсем скоро, за да приеме наложените от ЕС условия за реформи. Според Ципрас до три дни се очаква да има сформирано правителството, предава агенция ТАСС. 

Сириза и „Независими гърци“ ще работят в коалиция като по този начин Сириза получава 155 депутатски места, надхвърляйки необходимия минимум от 151 при общ брой 300 места.  

По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови