Дания решава оставането си в Европол с референдум

"Да" или "Не" на Европейското правосъдие по 22 нормативни акта

 

Утре в Дания ще се проведе референдум с въпроса дали страната да запази правото си да не се придържа към общоевропейската политика в секторите на правосъдието и вътрешните работи. Според споразумение между проевропейските партии датчаните трябва да се произнесат по 22 нормативни акта в областта на правото и борбата с престъпността. Сред важните за страната въпроси е оставането ѝ в Европол. 

Близо месец жителите на скандинавската страна получават подробна информация за предстоящия референдум. По улиците почти на всяка крачка могат да се видят плакати, по телевизията постоянно се излъчват обсъждания, по пощенските кутии се получават специални издания, които целят да ориентират датчаните по-добре в избора им, като излагат плюсовете и минусите на поставения въпрос. 

Премиерът на Дания Ларс Расмусен заяви, че допитването до народа умишлено е насрочено за края на тази година, за да не съвпадне с британския референдум за напускане на ЕС. Според него дебатите по време на кампанията във Великобритания могат да повлияят на датския вот. 

„Ние се нуждаем от възможно най-близко сътрудничество с нашите съседи в борбата с трансграничната престъпност, за нас е важно да работим с други европейските страни в областта на криминалното правосъдие, полицията, семействата и трансграничната търговия“, сподели още Разсмусен в изявление по националната датска телевизия. 

Търговията с наркотици, тероризма, трафика на хора, компютърни престъпления, детската порнография и организираните кражби са част от нещата, с които страната би се справяла по-трудно при евентуално излизане от системата на Европол. За изминалата година датската полиция си е сътрудничила с Европол за 72 000 случая. Подобни самостоятелни разследвания би било непосилно да се направят на територията на ЕС без съдействието на всяка една европейска страна. 

Това е вторият референдум в страната от 15 години насам. На 28 септември 2000 година датчаните изразиха своя глас, относно въвеждането на еврото като официална валута в Дания. 53.2% от гласувалите избраха датската крона, вместо еврото. 

По статията работи: Диляна Тодорова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови