Детски градини в Дания ограничават консумацията на свинско

Религиозни съображения променят менюто 

Олборг, Дания. Според датския министър на интеграцията Ингер Стьоберг в страната има детски градини, които са премахнали свинското месо от менюто си, заради религиозни предпочитания, съобщи Nordjyske. Това стана ясно по време на публичен дебат, на който Стьоберг е разказала за случай на свои приятели, които са били принудени да преместят дъщеря си в частна детска градина, за да може да консумира разнообразна храна. 

Заради членството на Стьоберг в управляващата дясноцентриска партия Венстре, историята е подложена под съмнение в датските медии. В своя защита Стьоберг заяви, че информацията и е споделена от хора, на които може да се довери и дори е посочила името на детското заведение.  

Общинските институции в Олборг отричат да са налагали, каквато и да е забрана върху консумацията на свинско месо в градините. “Ние следваме стриктно датската здравна организация и нямаме причина да махаме свинското месо от менюто в детските градини. Възможно е някой да е станал жертва на различни вкусови предпочитания и това да е усъмнило министър Стьоберг”, заяви Ханс Кристиан Мариегор, директор на общинския детски съюз в Олборг. 

Въпреки това по непотвърдена информация от 2013 година броят на публични институции, забранили свинското месо в Дания надхвърля 30. Темата предизвика множество дебати в страната, защото свинското заема важно място в традиционната датска кухня. Сблъсъкът на хранителни предпочитания не е изненада, имайки предвид високия брой мюсюлмани, които живеят в скандинавската страна. 

Това не е първият случай на подобно обсъждане. През 2013 година дебатът, наречен “война на кюфтето” разгръща сериозно проблема с границата на толерантност, която датчаните проявяват към различните религии. 

Подобна промяна в българските закони се опитаха да направят и политиците от ДПС, които поискаха менюто в детските градини да бъде съобразено с религията, която децата изповядват.

По статията работи: Диляна Тодорова

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови