BG строителството крета, не успява да догони европейското

Румъния е сред най-бързо възстановяващите се строителни пазари в ЕС в края на миналата година

Строителният сектор в България продължава да изостава спрямо средния темп на нарастване на строителната продукция за Европейския съюз (ЕС) през декември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, съобщи investor.bg.

Годишният ръст на строителната продукция в ЕС през декември е двоен спрямо ръста в България – съответно 1,4% и 0,7%.

За последното тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на предходната 2014 г. строителната продукция у нас отбелязва спад от 1,7% при ръст от 0,6% за съюза, сочат още данните.

И в ЕС започва да се проявява тенденцията за по-значително отслабване на сградното строителство в сравнение с инфраструктурното, каквато тенденция се наблюдава в България още от кризата насам. У нас сградното строителство така и не успя да се възстанови, докато в един момент инфраструктурното почти достигна пика си отпреди кризата.

Същевременно строителният сектор в северната ни съседка Румъния е един от най-бързо възстановяващите се в ЕС през декември миналата година. За месеца страната е първа по ръст на строителната продукция – 5,8%, следвана от Словакия и Швеция (съответно 4,3% и 2,6%). На годишна база Румъния е трета по ръст с 13,9%, като я изпреварват Словакия и Швеция (съответно 24,9% и 15,2%)

Същевременно Словения води по спад на строителството в ЕС през декември - със съответно 12,5% и 9,3% за месеца и спрямо декември 2014 г. Сред държавите с най-силно понижение на строителната продукция са също Португалия, Франция и Холандия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови